Obnovu pomaže i RH

Brojna hrvatska sela još su u Konjicu bez struje, vode i cesta

obnova
Ivan Kaleb
05.05.2010.
u 13:38

Podneseno je više od 150 zahtjeva za pomoć Vlade RH, a nedavno je isporučen materijal za pet kuća

U općini Konjic u poratnim je godinama obnovljen značajan broj kuća. Obnova je uglavnom financirana iz različitih međunarodnih humanitarnih udruga, a Konjic je imao pogodnost što je prvi u BiH proglašen otvorenim gradom i općinom. Posljednjih godina dobiveno je i uloženo novca i iz domaćih izvora, namijenjenog za obnovu. No, u posljednje vrijeme znatno ga je manje, posebice inozemne, a ni domaće vlasti ne raspolažu velikim proračunskim sredstvima.

Porušene kuće

Još je puno porušenih i oštećenih kuća, a dogodilo se to da jedan dio obnovljenih, u koje se vlasnici nisu vratili, treba opet obnavljati. Uzrok je dijelom u nekvalitetno urađenom, a na sve utječe i što nema stanara da se o njima brinu, a neke su ponovno opljačkane i oštećene, primjerice u hrvatskom selu Plavuzi u Klisu. Kada je riječ o stradalim i neobnovljenim hrvatskim kućama, njih je velik broj. Osobito je teško stanje u Klisu, u trima župama: Obri, Podhum-Žitače i Solakova Kula. Gotovo se na prste mogu pobrojati obnovljene kuće, a porušene i oštećene broje se u stotinama. Sliku uništene hrvatske imovine u Klisu dodatno pogoršava i to što je uništena infrastruktura, elektrovodovi, trafostanice, vodovodi, a zub vremena je dokrajčio makadamske ceste do planinskih sela.

Pomoć RH

- Nedavno sam razgovarao s ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Safetom Halilovićem i njegovim zamjenikom Slavkom Marinom, zanimajući se za elektrifikaciju hrvatskih sela i obnovu kuća u Klisu i drugim dijelovima općine. Općina se kandidirala i prijavila za elektrifikaciju, stanje je teško. Dobio sam obećanje da će biti nešto sredstava za obnovu hrvatskih kuća, očekuje se javni poziv te ovim pozivam Hrvate u progonstvu da to prate i prijave se. Marin mi je obećao da će se dati nekoliko freza za povratnike, a uspostavio sam kontakt i s CRS-om preko UNHCR-a. Aktualan je i program pomoći Vlade RH koja daje građevni materijal. Dosad je podneseno više od 150 zahtjeva. Nedavno je isporučen materijal za pet kuća, a vlasnici sedam kuća su potpisali ugovore, kaže Ivica Ružić, dopredsjednik OV-a Konjica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?