KRIZA SVE VEĆA

Broj osoba koje su na rubu gladi u BiH u ovoj godini veći za 20 posto

prosjak
VL FOTO
18.08.2010.
u 07:58

Prema podacima Svjetske banke, stanje u BiH se pogoršalo, a oni koji hrane siromašne građane imaju duge “liste čekanja”

Broj gladnih u BiH u ovoj godini veći je za 20 posto u odnosu na prethodnu i s jednim obrokom dnevno iz narodnih kuhinja preživljava oko 20.000 građana. Prema podacima Svjetske banke, stanje u BiH se pogoršalo, a humanitarne organizacije koje hrane siromašne građane imaju duge “liste čekanja” onih koji traže da dobiju pravo na jedan obrok. Pojedini analitičari tvrde kako bi se broj gladnih osoba u BiH do kraja godine mogao povećati za još nekoliko tisuća.

Posljednja istraživanja otkrivaju kako je u BiH skoro 19 posto ili milijun građana ispod opće crte siromaštva. Svi čija su mjesečna primanja niža od 238,10 maraka, ispod su opće crte siromaštva. Oni čija mjesečna primanja ne prelaze 83,6 marke su u ekstremnom siromaštvu i takvih je u BiH oko 20.000, podaci su Svjetske banke. Prema podacima Svjetske banke, BiH i Albanija su u vrhu kada je riječ o siromaštvu.

Iza BiH, koja zauzima prvo mjesto u kategoriji zemalja s visokom stopom siromaštva, nalaze se Bugarska, Srbija, Makedonija i Crna Gora, dok je u RH niska stopa siromaštva. Stoga ne čudi da se u BIH svakodnevno u javnim kuhinjama povećava broj osoba kojima je potreban jedan obrok. Prema podacima svih humanitarnih organizacija, u BiH ima oko 20.000 gladnih koji čekaju na ručak iz njihovih kuhinja. Nažalost, broj je konstantno u porastu. Kada je u pitanju Sarajevo ima više od 4000 korisnika pučke kuhinje koji se hrane u Merhametu, Crvenom križu, Kruhu sv. Ante i Caritasu. To je oko jedan posto populacije grada, a standardi EU-a su oko jedan posto, što znači da je BiH daleko od europskog standarda, kada je u pitanju broj gladnih osoba. Prema podacima Caritasa za 20 do 30 posto povećao se broj korisnika pomoći.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?