DROGA

Broj narkomana 105.000, najčešće se koriste heroin i marihuana

droga
VL FOTO
06.03.2011.
u 15:06

Raste upotreba ecstasyja u urbanim sredinama. Kokainski putevi iz Kolumbije završavaju preko Bosne i Hercegovine

Izvještaj američkog State Departmenta o stanju s uporabom i trgovinom drogom svrstao je BiH među glavne tranzitne zemlje s jugoistoka prema srednjoj Europi, a puno manje kao zemlju u kojoj se proizvodi droga. Upozoreno je da u BiH postoji slaba suradnja državnih institucija i nedostatak kadrova u borbi protiv narkomanije, što donosi slabije rezultate. Politička volja za poboljšanje borbe protiv narkotika postoji, no problem je što je pozornost usmjerena na druge probleme.

- Međutim, suočeni sa zahtjevima vlasti su do sada usmjerile svoje ograničene policijske resurse na istrage i procesuiranja ratnih zločina, borbu protiv terorizma i borbu protiv trgovine ljudima zbog čega nisu razvijene specijalne jedinice za borbu protiv droga. Pri tome se odaje priznanje Ggraničnoj policiji, no upozorava se na propuste u regulacijskim strukturama i pravosudnog sustava te nedostatak koordinacije između policijskih agencija. Unatoč tomu, agencijama za provedbu zakona, često u suradnji sa susjednim državama, uspjelo je razbiti lance trgovine drogom.

U izvješću State Departmenta navodi se i podatak da je BiH postala tranzitna točka za pošiljke kokaina iz Kolumbije, dijelom i zbog slabosti pravosudnog sustava. Među korisnicima droga procjenjuje se da postoji oko 105.000 osoba. Najviše su u uporabi heroin i marihuana i vjeruje se da je BiH služila kao malo tržište, a puno više kao tranzitno područje. Istodobno dužnosnici vjeruju da se na tržištu Bosne i Hercegovine povećava uporaba sintetičkih droga, i to osobito ecstasyja u urbanim gradskim područjima. State Department smatra velikim problemom činjenicu da postoje i slučajevi korupcije unutar struktura vlasti u BiH i osoba koje se povezane s narkokrugovima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?