POLIICIJA ZAKAZALA

Brat Tomo: Ako treba, sam ću roniti da ga pronađem

kvesic
VL FOTO
10.11.2011.
u 09:31

Obitelj morala sama unajmiti ronioce da pretražuju Vrbas. Čak nijedna policija jučer nije bila na mjestu nestanka širokobriježanina

Pet privatno angažiranih ronioca, brat, rođaci i prijatelji nestalog Frane Kvesića iz Širokog Brijega - prizor je koji smo zatekli u srijedu u 11 sati prije podne nekoliko kilometara od Plavog mosta prema Banjoj Luci. Nema policije, patrolnih vozila, niti jedne službene osobe koja bi ukazivala da se vodi službena istraga za četrdesettrogodišnjakom kojem se od nedjelje u 20 minuta do 13 sati gubi svaki trag. Približavamo se i pitamo obitelj gdje je policija, prisutni nam govore da nitko nije dolazio.

“Bili su jučer kratko ovdje, međutim danas se nitko nije pojavio”, kaže nam prisutna rodbina.

Tko je nadležan?

U nevjerici kontaktiramo zamjenika ravnatelja policije Srednjobosanske županije Sulejmana Tukara (ravnatelja nema zbog političke situacije u ovoj županiji) koji nam govori kako policija radi sve što je u njihovoj nadležnosti, ali lopticu prebacuje na FMUP. Međutim, iz Federalnog MUP-a tvrde kako od njih nitko nije tražio da na teren izađu ronioci te da oni ne mogu postupiti dok ne dobiju zahtjev od županijskog MUP-a. Stječe se dojam kako ovaj slučaj i nije previše zanimljiv Federalnoj policiji, kao ni policiji MUP-a SBŽ-a. Možda zato što se radi o osobi iz Širokog Brijega, o Hrvatu. Postavlja se pitanje svrhe policije u Bosni i Hercegovini uopće ako u ovakvim slučajevima istragu treba voditi obitelj. Koja je svrha ravnatelja policije županijskog MUP-a i ravnatelja Federalne policije ako ne mogu pokrenuti i organizirati potragu za nestalom osobom. Tko to u BiH uopće treba raditi? Postoji li institucija za to? Jedan od razloga (kako tvrde iz Federalne policije) zbog kojeg Federalna policija ni četvrti dan od nestanka nije reagirala je i taj što, navodno, nemaju dokaza da bi se nestali mogao nalaziti na tom mjestu. Međutim, nema dokaza ni da nije tu. Naime, automobil nestalog Frane pronađen je 300 metara od mosta kod kojeg ga je zadnji put vidio ribar Pero Radić, ujedno i jedini ozbiljni svjedok u ovom slučaju. Ribar je kazao kako je Franu vidio na mostu te da ga je pozdravio. Nakon toga se Frano uputio prema automobilu i odvezao u pravcu Banje Luke, a ribar je otišao u drugom pravcu. Petnaestak minuta iza toga automobil sličan Franinu zabilježile su kamere na hidrocentrali nekoliko kilometara nizvodno, u smjeru Banje Luke. Ribar dalje navodi kako je automobil vidio sat-dva kasnije, kada se vraćao, parkiran na mjestu na kojem je bio i prvi put parkiran te na kojem je i pronađen. U krugu od nekoliko kilometara nema kuća. Svi dokumenti, novčanik, cigarete nestalog su pronađeni u automobilu koji je bio uredno zaključan. Frano je bio neplivač i nije volio vodu. Zbog čega je onda bio na mostu? Sam. Međutim, sve ovo policiji očito nije dovoljno da potragu započne od mjesta na kojem je čovjek nestao te eliminira sumnje da je na tom području.

Jedini koji su ozbiljno shvatili svoj posao su ronioci koje je angažirala obitelj i koji su neumorno dva dana pretraživali područje od oko 4,5 kilometara jezera za koje postoje indicije da bi tijelo nestaloga moglo biti u njemu.

“Dubina vode varira od 10 metara do 2-3 metra, na nekim mjestima je dobra vidljivost, na dnu je pijesak, mulj, a sa strana litice kanjona olakšavaju pretragu.Također, na nekim mjestima gdje ima panjeva i granja teško vidimo kroz naplavine i tu koristimo baterije. Ne odmičemo se dok cijeli taj dio granja ne pretražimo”, kazao nam je voditelj Ronilačkog kluba Buk Boris Trninić kojem ovo nije prva pretraga kanjona rijeke Vrbas. Daju sve od sebe, ali im treba pomoć budući da pod vodom mogu biti najviše dva do dva i pol sata dnevno. U isto to vrijeme obitelj je neutješna - ne mogu vjerovati da je sustav ovako zakazao. Više od svega ubija ih neizvjesnost.

Neće odustati

Na terenu s roniocima je brat nestaloga Tomislav koji je i pokrenuo inicijativu za potragom.

“Neću odustati dok ne nađem brata, a ako treba, sam ću roniti”, kazao nam je Tomislav. Iako to u normalnim državama rade institucije (policija), budući da u BiH one očito ne funkcioniraju nikako, obitelj je jučer uputila zahtjev i Elektroprivredi HZ HB da ispuste jedan dio vode iz jezera kako bi i roniocima i tragačima u čamcu olakšali potragu u vodi i na kopnu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?