VJERONAUKU ŠKOLI

Brat kobno pao s krova, dok je sestra pronađenau Savi

petar jukic
Zvonko Čorić
15.05.2011.
u 11:00

Don Petar Jukić nam je rekao kako je odluka ministra prosvjete Sarajevske županije prekršila nekoliko zakona, kao i prava velikog broja učenika

- Naredbu koju je donio ministar prosvjete Sarajevske županije Emir Suljagić o izbacivanju ocjene vjeronauka iz prosjeka ocjena nećemo prihvatiti i borit ćemo se svim zakonskim sredstvima kako bi ova odluka na kraju bila ukinuta, rekao nam je msgr. Petar Jukić, pročelnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije. Dodao je kako se zajedno s Rijasetom Islamske zajednice u BiH bore protiv ove odluke te kako Ministarstvo dosad nije uvažilo njihove zahtjeve.

Reakcije nisu uvažene

- Na ovu odluku je reagirao Rijaset, mi smo reagirali, reagiralo je i Međureligijsko vijeće BiH, ali nikakva učinka nije bilo. Mi smo u svome pismu dali rok od sedam dana za povlačenje ove naredbe, ali ministar nije reagirao. Ovo je kršenje temeljnih ljudskih i vjerskih prava, protivi se ugovoru koji BiH ima sa Svetom Stolicom, Zakonu o vjerskim slobodama. Ministar nas nije na bilo koji način konzultirao oko ove odluke nego je samo presudio. Ovo se radilo u vrijeme komunizma, na identičan način se presuđivalo kako to sada radi ministar Suljagić, rekao nam je msgr. Petar. Istaknuo je kako ova odluka ima posebnu dimenziju jer se donosi u ovakvom političkom trenutku u BiH, te kako se ovim samo dodaje ulje na vatru koja se ionako rasplamsala zbog političkih prepucavanja.

- U ovo vrijeme, dirati ovo pitanje je katastrofalno. Naš cilj je zaštititi vjernike. Dobili smo mnogo reakcija i od članova SDP-a, a upravo ministar koji donosi ovakve odluke dolazi iz te stranke. Ti ljudi su protiv ovakva rada svoga stranačkog kolege i govore nam kako odluku neće prihvatiti. Mi ćemo s Rijasetom nastaviti na aktivnostima kako bi se ova odluka ukinula i kako djeca koja idu na vjeronauk ne bi bila diskriminirana, zaključio je msgr. Petar Jukić. Posebno je zanimljivo to što se ova odluka donosi pred kraj školske godine, koju su maturanti već završili i počeli s pripremama za upis na fakultet.

Pokušali sakriti odluku

Sve ovo govori kako je Ministarstvo prosvjete Sarajevske županije pokušalo tiho donijeti promjene po pitanju ocjena iz vjeronauka u školama, ali taj plan očito nije uspio.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?