Tradicionalni običaj

Božićno drvce stoji od 10 do 100 maraka

jelka
Dušan Musa
22.12.2011.
u 09:08

Deset maraka su ove najmanje, smrče oko 180 centimetara visine, su 20 KM, ove do tri metra 30 KM. Stabla u posudama su 40 KM. I prodaja lončanica ide bar za 10 posto bolje nego lani

Božićno-novogodišnje drvce ili kako se to obično kaže ‘jelka’, a u dijelu Hercegovine i ‘bor’ neizostavan je tradicijski običaj za blagdane. Ponuda uoči ovogodišnjih blagdana je obilna. Jedno od mjesta gdje se tzv. jelke nude na veliko i malo je plato ispred čapljinske veletržnice u Tasovčićima. Raspoložen za razgovor o ovoj temi bio je Marinko Merdžan, jedan od prodavača:

Egzotična drvca

- Dobro smo se pripremili za ovaj tradicijski običaj. Živa ‘jelka’ je od davnina naša tradicija, a red je i da se ispod nje nešto nađe, bez obzira na krizu. Imamo sadnice iz rasadničarskog uzgoja – smrču, jezu zlaticu, pančićevu omoriku, pa i neke egzotične vrste. Nudimo i ‘jelke’ u posudama koje se mogu koristiti dvije do tri godine, a onda zasaditi“. - Pančićeva omorika je endemska vrsta u prirodi raste samo na dva lokaliteta i ova je iz rasadnika kod Banja Luke, tamo smo sve nabavili. Cijene se u globalu kreću se od 10 do 100 KM. Deset maraka su ove najmanje, smrče oko 180 centimetara visine, su 20 KM, ove do tri m 30 KM. Stabla u posudama su 40 KM.

Prodaja lončanica

Prodaja lončanica ide bolje nego lani. Iako su najskuplje, prodaja stabala u lončanicama je bar za 10 posto bolja nego lani. Ostalo, približno kao i lani, kaže Marinko. Građani kupuju sve više stabljike koje mogu koristiti više godine, što govori u prilog njihovoj sve većoj ekološkoj osviještenosti. Isto tako dojam je da bez obzira na nešto višu cijenu primat kod kupaca imaju sadnice uzgojene u rasadnicima. Uz Banja Luku, stižu još iz Busovače, Bijeljine… Uglavnom izbor je bogat kako u pogledu vrsta, tako i dimenzija. Zanimljivo najskuplja ‘jelka’ 100 KM je neka vrsta cijepljene saharske jele. Nalazi se u saksiji, a ima u pravom smislu riječi egzotičan izgled. S obzirom da se libanonski cedar već udomaćio, neće biti iznenađenje, ako i taj egzotični zimzelen putem božićnog drvca stigne u Hercegovinu. Valja reći da se trude i prodavači, uz ‘jelke’ nude uzgojenu pšenicu, pa jaslice od pšenice, drvca u prigodnim stalcima, što se dodatno plaća i slično.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?