Ekskluzivno

Bozanić pomogao osloboditi Zvonka Bušića iz zatvora

Karidnalovo pismo (1)
Foto: PIXSELL
1/3
11.04.2011.
u 12:00

Kaptol je lobirao za našeg zatvorenika Zvonka Bušića u SAD-u koji je u zatvoru bio 32 godine

Da griješe oni koji tvrde kako vodstvo katoličke crkve u Hrvata nema međunarodni utjecaj te ne može pomoći lobiranjem za ulazak u EU ili možda uskoro i našim generalima u Haagu, potvrđuje informacija iz američkih političkih krugova koji otkrivaju da je kardinal Josip Bozanić 2008. ubrzao puštanje na slobodu Zvonka Bušića, tada najpoznatijeg hrvatskog zatvorenika u SAD-u.

George Bush dao mig

Večernjak je ekskluzivno od američke strane dobio kopiju pisma koje je 11. travnja 2008. zagrebački nadbiskup poslao Edwardu F. Reillyju, šefu Komisije za pomilovanje Ministarstva pravosuđa, u kojem Bozanić predlaže da se “slučaj zatvorenika Zvonka Bušića razmotri još jednom te da mu se nakon 32 godine provedene u zatvoru omogući povratak svojoj obitelji i hrvatskoj domovini“.

Večernjakovi izvori tvrde da to nije jedino pismo koje je Bozanić poslao s Kaptola u Ameriku tražeći oslobađanje Bušića, ali je zadnje i urodilo je plodom zajedno s političkim lobiranjem diplomacije jer je Bušić pomilovan početkom srpnja 2008., tri mjeseca nakon Bozanićeve molbe.

U pismu hrvatskog kardinala Bozanića stoji: Kao što znate, Vaš predsjednik George Bush u svom radijskom obraćanju Amerikancima uoči službenog puta u Hrvatsku između ostalog rekao je: “Otkad su izborili neovisnost Hrvati su prošli rat i teškoće izgradnje miroljubivih odnosa sa svojim susjedima. Izgradili su demokraciju na ostacima diktature.” Upravo u kontekstu razumijevanja vladavine bivšeg represivnog komunističkog režima koji je vladao desetljećima u Hrvatskoj ja molim Komisiju da ponovno razmotri slučaj gospodina Bušića i posebno preporuke njegova nadzornika Sama Robertsona, koji je, kako mi je poznato, zaključio još 2004. da bi Bušić trebao biti pušten i to zbog toga što kazneno djelo koje je napravio nije počinjeno da nanese štetu SAD-u nego radi skretanja pažnje javnosti na Hrvatsku.

Nakon 32 godine provedene u najstrožijim američkim zatvorima, poput Allenwooda u Pennsylvaniji i Terre Haute, Z. Bušić u pratnji američkih agenata stigao je u Zagreb 24. srpnja 2008.

Moralni autoritet

Kardinal Bozanić pomogao je u lobiranju u slučaju Bušić koji su od neovisnosti Hrvatske pokušali riješiti predsjednik Tuđman, svi predsjednici Vlada RH, naše veleposlanstvo u Washingtonu, HHO i hrvatsko iseljeništvo, nakon što je iz SAD-a, iz ozbiljnih krugova dobio vijest da bi njegova molba pomogla Bušiću.

Naime, iz krugova bliskih Bijeloj kući i tadašnjem predsjedniku Bushu stigao je neslužbeni naputak hrvatskoj diplomaciji da bi u oslobađanju Bušića najviše mogao pomoći “visoki moralni autoritet iz Hrvatske“, a toj kategoriji pripadao je svojim utjecajem u narodu jedino vrh katoličke crkve. Bozanić u svom pismu navodi da je “prema saslušanju iz 2006. Zvonko Bušić prihvatio punu odgovornost za smrt policajca Briana Murraya i izrazio duboko žaljenje za taj čin.“

“U interesu poštenja i pravde“, dopustite mi da Vas još jednom zamolim da razmotrite slučaj gospodina Bušića“ – stoji na kraju Bozanićeva pisma. Prema izjavama djelatnika Bijele kuće, jugoslavenska je vlada prije 90-ih godina vršila snažan i uspješan pritisak na SAD da ne oslobodi Zvonka Bušića. U tome su aktivni bili i neki od još i danas angažiranih političkih savjetnika u Hrvatskoj. Svima je bilo jasno da se u New Yorku ne sudi hrvatskim domoljubima nego ideji samostalne Hrvatske. Hoće li se ista priča ponoviti i s hrvatskim generalima u Haagu koji presude očekuju 15. travnja pa će Bozanić opet pisati molbe za pomilovanjima?

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije