Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Bošnjaci protiv, Srbi za, a Hrvati suzdržani oko zabrane nikaba

Sudionice prosvjeda u Sarajevu uputile su pismo kojim su pozvale parlamentarce da ne uvaže predloženi zakon
27. srpnja 2010. u 07:33 2 komentara 60 prikaza
nikab
Foto: Reuters

Prijedlog SNSD-a da se iz sigurnosnih razloga zabrani nošenje muslimanske odjeće za žene nikaba i burke podijelio je članove državnoga Povjerenstva za ljudska prava po nacionalnoj osnovi. Protiv zabrane glasovali su bošnjački članovi Alma Čolo, Azra Alajbegović, Adem Ibrahimpašić i predsjdateljica Povjerenstva Lejla Klokić. Za zabranu nikaba bili su srpski zastupnici Drago Ljubičić i Milorad Živković, dok je hrvatski Ivo Miro Jović bio suzdržan, kao i Mirjana Malić. Jović je novinarima nakon sjednice izjavio da ovaj zakon dosta zadire u ljudska prava, u duhovnost i religioznost čovjeka, a s treće strane u sigurnost.

Inače, ususret ovoj raspravi skupina žena koje pokrivaju lica nikabom jučer je mirno prosvjedovala na platou ispred zgrade institucija BiH. Žene su upozorile da je u pitanju prakticiranje vlastitih vjerskih sloboda i načina života te ljudskih prava kojih se nipošto ne žele odreći. Inicijativu SNSD-a ove žene smatraju provokacijom s političkom pozadinom u državnom Parlamentu. Sudionice prosvjeda uputile su pismo kojim su pozvale parlamentarce da ne uvaže predloženi zakon. U slučaju da SNSD-ov zakon podrži Parlament, to bi značilo da pokrivene žene ne mogu živjeti kao dosad jer se ne žele odreći nikaba, a ne mogu plaćati novčane kazne. Na transparentima su upozorile da neće poštivati takve zakone.

  • aha-aha:

    marama ok, nikab nikako, jer nema nikakve veze s vjerom vec vise s omalovazavanjem zena i njenih prava. i hrvati bi trebali glasati za

  • Avatar Baroudeur
    Baroudeur:

    Aj Miro, Miro malo kulture ti fali. Te plahte crne nemaju nikakve veze sa vjerom. To su izmislili zaostali i ludi narodi u istoj liniji ka Talibani. A vjerujem da u Bosni ima tih \"sraih\" ratnika Afbganaca i da nastavljaju ... prikaži još!u da miniraju taj krhki mir u BIH-u. Pa nije problem da se one pretvore u fantomase nego zamisli a to je primjer da se ja transformiram tom crnom plahtom pa da otmem dijete ili ubijem nekoga ili napravim hold-up u banci itd. Tko ili koja video kamera uspije da me snimi i prepozna? A kako sa tim krpama na licu putovati preko grancia a da ne govorim o zrakoplovima. A policija kako kontrolirati te sjene? Vjerujem da su Srbi protiv ali bilo bi bolje da su za jer im je tako jednostavnije odbaciti ulaz kod njih. Europa to odbacuje jer se svatilo koliko su te \"podmornice\" opasne a BIH koji bi jedan dan volio da dobije ulaz u EU ide u suproni pravac!