VLAST NA NIVOU BIH

Bosićev izbor na čelo SDS-a oslabio planove SDP-a

bosic
VL FOTO
04.04.2011.
u 09:04

Očekivalo se da bi Kličković zaigrao na raskidanje saveza sa SNSD-om čime bi profitirale samo bošnjačke stranke SDP i SDA

Mladen Bosić ostao je na čelu Srpske demokratske stranke s golemom prednošću ispred jedinog protukandidata Gojka Kličkovića. Bosić će u sljedeće četiri godine voditi Srpsku demokratsku stranku. Za Bosića je na stranačkoj konvenciji glasovalo 250 izaslanika, a za Kličkovića tek 90. Vjeruje se kako je dio političkih struktura iz Sarajeva, ali i međunarodne zajednice pokušao utjecati da Kličković dođe na čelo SDS-a kako bi se pokušao razbiti savez ove stranke sa SNSD-om na čelu države.

Na izbornoj skupštini SDS-a održanoj u Tesliću usvojena je i deklaracija o programskim ciljevima stranke u kojoj je izražena privrženost izvornim načelima Daytonskog sporazuma.

Upućen je poziv političkim čimbenicima u RS-u i BiH da, uz puno uvažavanje tog sporazum i njegovih načela ravnopravnosti dva entiteta i tri konstituivna naroda, konsenzusom pronađu rješenja koja će BiH omogućiti status u EU.

Također, SDS poziva političke faktore u Federaciji BiH da “restartiraju svoje odnose i ponovo otvore razgovore o formiranju vlasti uz puno uvažavanje izbornih rezultata i volje sva tri konstitutivna naroda”.

Stranka se zalaže i da se u BiH što prije otvore razgovori o formiranju državne vlasti.

Osvrćući se na informacije da je visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton potpisala odluku kojom Unija dobiva prava sankcionirati sve osobe u BiH koje potkopavaju suverenitet i teritorijalni integritet države, Mladen Bosić je rekao u izjavi novinarima da to nije dobro i da to BiH vraća unazad te govori o tome da EU ne računa ozbiljno na BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?