intervju

Boris Nemšić: U Dubaiju me zbog izgleda i ne smatraju strancem

\'unutrasnja...zagreb...15.12.2002. boris nemsic - predsjednik uprave mobilkom austra snimio: andrej kreutz\'
Arhiva VL
19.09.2011.
u 12:00

Čovjek koji je slovio za najboljeg menadžera Austrije danas radi za Delta Partners.

Boris Nemšić i dalje živi u Beču, no više ne šefuje ni jednom telekomunikacijskom operatoru, sada je na novom poslu i bavi se savjetovanjem i investicijama. Nekoć, za rada u Rusiji, slovio je za najbolje plaćenog hrvatskog menadžera s godišnjim prihodima od šest milijuna eura. Razgovarali smo s njim o novim poslovima, ali i trendovima u telekomunikacijskom biznisu.

Nakon vođenja Vipneta, Telekom Austrije i ruskog VimpelComa, sada ste član Executive Partner Grupe u Delta Partnersu te u odboru savjetnika Emporije?

– Točno. No moram naglasiti da su funkcija u Delta Partnersu i posao u Emporiji dvije odvojene stvari. Nemaju veze jedna s drugom.

Delta Partners stvara investicijski fond, jeste li snimili potencijalnu metu?

– Grupa Delta Partners ima 200-tinjak ljudi, od toga oko 160 konzultanata. Ja sam u tijelu koje odlučuje o investicijama. Stvaranje fonda kompleksna je stvar, visoko regulirana, te prolazimo dubinska snimanja i skupljamo novac, a riječ je o ozbiljnoj veličini do 500 milijuna eura. Istovremeno procjenjujemo moguće investicije. Bavit ćemo se isključivo tržištima u razvoju u tri regije – Africi, Aziji i istočnoj Europi. Fond investira isključivo u TMT-sektor, dakle telekomunikacije, medije i tehnologije.

Znači, promatrate Hrvatsku? Jeste li što vrijedno spazili?

– Gledamo, naravno. Hrvatska ima potencijala, no bila bi zanimljivija kada bi imala više mladih tvrtki. Meni nije poznato da tvrtke nastaju u inkubatorima kao, na primjer, spin off sa sveučilišta. Kad je riječ o okruženju, Hrvatska je naprednija i ima, primjerice, bolju telekomunikacijsku infrastrukturu nego Slovenija i Srbija, a po meni bolju i od Austrije.
 Dakle, potencijal je doista neupitan. Ono što mi tražimo perspektivne su kompanije koje u TMT-sektoru nisu male, ali ni prevelike – negdje između 10 i 100 milijuna eura vrijednosti.

U Austriji ste proglašeni menadžerom godine i poprilično ste omiljeni. Dobili ste najveći pljesak na Emporijinoj konferenciji za novinare. Tražen ste savjetnik. Je li vas ijedna hrvatska tvrtka tražila, vlast, oporba...?

– Hrvatsku doživljavam kao dom, a ne kao radno mjesto, iako imam dobra iskustva s Hrvatskom. Prihvatio sam sudjelovanje u znanstvenom dijelu, tako da sam u savjetu sveučilišta Vern. Za mene je društvo znanja ključna stvar razvoja društva i, ako tu mogu pridonijeti, dapače.

>>Cijeli intervju s Borisom Nemšićem pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?