Stranački izbori

Borba za lidersku poziciju odgađa se do 2015. godine

Tihić
01.02.2013.
u 09:35

Sporazum Tihića i Izetbegovića spriječio je daljnje podjele u SDA i odgodio borbu za mjesto predsjednika na dvije godine

Predsjedništvo SDA obavilo je sve pripreme za današnju stranačku konvenciju na kojoj će se birati novo rukovodstvo za iduće dvije godine.

Kompromisni projekt

Riječ je o kompromisnom projektu različitih frakcija, čiji je cilj spriječiti dublje podjele unutar stranke u vrlo osjetljivom političkom trenutku kada se SDA bori za očuvanje barem dijela vlasti na federalnoj razini i u nekim županijama. Iako nisu „u ljubavi“, Sulejman Tihić i Bakir Izetbegović dogovorili su da borbu za lidersku poziciju u SDA ostave za neka bolja vremena, a zajednička procjena je da bi to moglo biti početkom 2015. godine, odnosno nakon idućih općih izbora. Zbog toga je dogovoreno, a današnja stranačka konvencija bi to formalno trebala potvrditi, da Tihić još dvije godine ostane na mjestu predsjednika SDA, a da Izetbegović bude njegov zamjenik. Ravnoteža u vrhu SDA će se pokušati postići i kroz dužnosti osam dopredsjednika, koje su ravnomjerno raspoređene na dva tabora. Naravno, u SDA ima mnogo onih koji su nezadovoljni privremenim paktom Tihić - Izetbegović. Mnogo je onih koji balansiraju između dvije struje i žele što skoriji epilog, kako bi znali kojem pobjedniku se treba prikloniti. Nekolicina ambicioznih, uglavnom mlađih kadrova, iščekuje i svoju priliku kao kandidata iz sjene. -Nekoliko njih, uključujući i neke članove Predsjedništva i Glavnog odbora SDA nadaju se i lobiraju već sada, da upravo oni za dvije godine budu kompromisni prijedlog za predsjednika stranke. Očekuju da niti jedna od dvije glavne frakcije do 2015. godine ne ostvari prevagu i da onda stranka bude prisiljena tragati za kompromisnim kandidatom koji nije ni iz Tihićevog ni iz Izetbegovićevog tabora, kaže naš sugovornik iz vrha SDA.

Jedinstvo stranke

No, takav scenarij je teško planirati unaprijed, a za SDA je svakako u ovom trenutku najvažnije očuvati formalno jedinstvo stranke. U tom kontekstu treba promatrati i najave da će osim izbora stranačkog rukovodstva, na konvenciji biti određeni prioriteti i pravci djelovanja SDA u periodu 2013. - 2015. godine. Uz potvrđivanje Deklaracije i rezolucije petog kongresa SDA, bit će definirani i stavovi te stranke o aktualnim političkim pitanjima. Kako je najavljeno iz SDA, prioritetna pitanja bit će ustavne reforme, državna imovina, ekonomska politika, euroatlantske integracije, popis stanovništva, uređenje Grada Mostara, podrška radu institucija za borbu protiv kriminala i procesuiranje ratnih zločinaca, kao i reorganizacija stranke u budućem razdoblju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?