naoružanje

Bombarderi: Odgovor Kine i Rusije na novu doktrinu NATO-a

avion
Reuters/Pixsell
25.01.2013.
u 12:00

Kina je objavila da od Rusije kupuje čak 36 supermoćnih nadzvučnih aviona Tu-22M3.

Samo nekoliko mjeseci nakon što je porinula i u operativnu uporabu uvela svoj prvi nosač zrakoplova, Kina je objavila da od Rusije kupuje čak 36 teških nadzvučnih bombardera Tupoljev Tu-22M3, vrhunskih zrakoplova ruske proizvodnje, gotovo stealthovskih karakteristika i velike udarne moći. S čak 24 tone bombi i raketa po jednome uzletu i s borbenim radijusom od 2400 kilometara pri brzini od 1,88 maha, ovi su bombarderi posebno opremljeni za gađanje ciljeva na moru strah i trepet mornaričkim snagama.

– To je odgovor Kine i posredno Rusije na novu strategiju NATO-a objavljenu prije samo nekoliko mjeseci kojom se težište djelovanja prebacuje s Europe na Daleki istok. Ujedno, to je dokaz da će, ako do velikog rata uskoro dođe, on izbiti upravo na području Tihog oceana, u području interesnih zona Kine i Japana, kaže admiral Davor Domazet Lošo, bivši načelnik Glavnog stožera OSRH.

Zaštita udarne skupine

Izbor ruskih zrakoplova koje Moskva još nikome nije prodala izvan zemalja bivšeg SSSR-a ujedno je i logičan korak u izgradnji Kine kao pomorske sile. Dugim dometom ovih moćnih bombardera Kina dobiva mogućnost štićenja svog, za sada jedinog nosača zrakoplova i iz zraka.

– Nosač zrakoplova nikada ne plovi sam, on je uvijek okosnica udarne skupine koju čini još i niz brodova, razarača, fregata i najmanje dvije podmornice. Međutim, udarna skupina mora imati i zaštitu iz zraka, a ovi bombarderi Tupoljev omogućuju upravo to. Gotovo je sigurno da će ova flota zrakoplova biti prvenstveno opremljena protubrodskim i protupodmorničkim raketama. Nabava ovih zrakoplova logičan je korak u izgradnji Kine kao pomorske sile, tvrdi admiral Domazet Lošo. Prema najavama Kine, njihov nosač zrakoplova samo je prvi u nizu tog tipa plovila koji će uskoro zaploviti morem.

Kraj američke premoći

– Da bi ovladalo svojim dvorištem, Južnim i Istočnim kineskim morem, Peking treba još najmanje dvije udarne skupine nosača zrakoplova i oni na tome užurbano rade. U svakom slučaju situacija se mijenja i više se ne može govoriti o apsolutnoj premoći mornarice SAD-a na tom području. Ujedno, nije ni najmanje čudno što je Rusija pristala Pekingu prodati zrakoplove. Svaki neprijatelj Kine, u ovom slučaju SAD i Japan, ujedno je i neprijatelj Rusije, kaže Domazet Lošo. A da se i Rusiji žuri, govori podatak da će prvih 12 Tupoljeva Kini biti predano već za nekoliko mjeseci kako bi se kineski piloti što prije obučili.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije