Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

‘Bolonjci’ se ne mogu zaposliti u institucijama BiH

Bolonjci imaju problema prilikom zapošljavanja jer im se zbog neusklađenosti akademskih zvanja ne priznaje stručna sprema
22. veljače 2011. u 09:58 0 komentara 3 prikaza
Nezaposlenost (1)
Foto: VLM, PIXSELL

Mnogi mladi ljudi iz BiH koji su završili studij po bolonjskom procesu, imaju problema prilikom zapošljavanja u institucijama BiH, jer im se zbog neusklađenosti akademskih zvanja ne priznaje da imaju visoku stručnu spremu. “Bolonjci” u RS-u se žale da su diskriminirani prilikom zapošljavanja, posebno oni koji su završili trogodišnji studij po Bolonji s ukupno 180 ECTS bodova, jer državne institucije zahtijevaju 240 ECTS bodova. - Ne možemo se prijaviti na većinu raspisanih natječaja - rekao je jedan od svršenih “bolonjaca” iz RS-a.

Glasnogovornica Ministarstva civilnih poslova BiH Zorica Rulj rekla je da je bezuspješno utrošeno mnogo vremena da bi se uradio pravilnik o akademskim zvanjima na razini BiH. - Da bi se uradio ovaj dokument, potrebna je suglasnost svih osam javnih sveučilišta, koju nismo uspjeli dobiti. Sveučilišta u Sarajevu i Mostaru nisu prihvatila izradu ovog dokumenta, zbog čega su svršeni studenti po Bolonji oštećeni prilikom zapošljavanja - istaknula je Rulj za Glas Srpske. Ona je naglasila da će se nastaviti s radom oko pravilnika o akademskim zvanjima kako bi se riješio problem studenta “bolonjaca”, jer njihova zanimanja ne prepoznaje tržište rada. U Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a ističu da studenti koji su završili studij po Bolonji, nemaju problema prilikom zapošljavanja u RS-u, jer je prošle godine donesena Uredba o akademskim zvanjima u RS-u.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.