SKB MOSTAR

Bolnica pred umiranjem

SKB
VL FOTO
30.09.2011.
u 08:59

I dok institucije ZDŽ-a štite svoju bolnicu, institucije u HNŽ-u ne žele podnijeti žalbu Ustavnom sudu FBiH oko legalnosti kolektivnog ugovora.

SKB-u Mostar skoro svaki dan stiže na naplatu po jedna tužba djelatnika bolnice po osnovi nelegalnog kolektivnog ugovora koji je 2000. godine Vlada FBiH potpisala s nepostojećim sindikatom. Kako nam je rekao odvjetnik Davor Šilić, koji zastupa bolnicu u ovim predmetima, ukupno su podnesene 723 tužbe, dok je 66 djelatnika odustalo od tužbe. - Imamo 189 predmeta u kojima su donesene prvostupanjske presude i mi smo na njih uložili žalbu. Petnaest presuda je došlo na izvršenje, do sada su isplaćene tri. Iznosi koje moramo platiti su od 16.000 do 35.000 maraka. Očekujemo da će ovim tempom do kraja godine na isplatu doći oko 100 predmeta - rekao nam je Šilić. Ravnatelj SKB-a Mostar dr. Ante Kvesić nam je rekao kako u roku od mjesec dana neće biti novca za plaće ukoliko presude nastave stizati ovim tempom.

30 milijun maraka

- Prema ovome, mi trebamo isplatiti 30 milijuna maraka. Ako se to ostvari, možemo staviti ključ u bravu. Naši djelatnici nisu svjesni da režu granu na kojoj sjede. Ako se već Županijski sud u Mostaru stavio na stranu djelatnika, onda im treba biti jasno da će u vrlo kratkom roku zbog njihovih presuda 1500 ljudi završiti na ulici. Ovo će uništiti bolnicu - poručio je Kvesić.

Zanimljivo je da je po istoj osnovi bila tužena i bolnica u Zenici, ali Županijski sud ZDŽ-a je uložio žalbu Ustavnom sudu FBiH koji je donio presudu da sporni kolektivni ugovor nije legalan te da nije u skladu s Ustavom Federacije. - Mi smo bili na sastanku s predsjednikom Županijskog suda HNŽ-a Mladenom Jurišić i upoznali ga s ovim problemom. On nam je obećao da će na sastanku sa svojim sucima tražiti obustavu ovih predmeta dok on ne uputi pitanje Ustavnom sudu FBiH, ali to nije urađeno. Evo ja ga ovim putem pitam zašto do toga još nije došlo - upitao je ravnatelj SKB-a Mostar. Zanimljivo je i da je federalna Vlada 2000. potpisala sporni kolektivni ugovor sa sindikatom koji nije postojao u to vrijeme. Neovisni strukovni sindikat djelatnika zaposlenih u zdravstvu u Federaciji je osnovan 8. veljače 2006., tako da ni u kojem slučaju nisu mogli potpisati ugovor šest godina ranije.

Ugovor iz 2007. godine

- Kolektivni ugovor koji je potpisan 2007. i koji je odobrila i Vlada HNŽ-a je pravovaljan i mi prema njemu isplaćujemo plaće. Nemamo sudskih sporova po tome pitanju. Ugovor iz 2000. godine nije legalan i ja nemam nikakvih ovlasti da prema njemu isplaćujem plaće. Taj ugovor nikada nije odobrila ni Vlada HNŽ-a. Ovdje se radi o uništavanju SKB-a Mostar.

Federalni Ustavni sud je taj kolektivni ugovor iz 2000. proglasio nevažećim, ali netko to ovdje ne želi čuti i znati - zaključio je Kvesić.

Da je priča oko uništavanja SKB-a Mostar jako ozbiljna, govori i podatak kako odvjetnik Šilić već sada ima zakazanih 360 ročišta po pitanju tužbi djelatnika protiv mostarske bolnice. I to samo u idućih mjesec i pol dana. - Tko će stvarno snositi posljedice kada se ova bolnica ugasi? Ako je Vlada FBiH potpisala taj ugovor, neka ona isplati plaće. Bolnica je žrtva u toj priči. Kako ja mogu isplatiti novac kada ne postoji odluka da se novac isplati. Ja nemam pravo dati novac od bolnice u ovu svrhu. To će morati potpisati neki drugi ravnatelj - rekao je na kraju Kvesić.

Ključne riječi

Komentara 1

KI
kitikat
22:04 30.09.2011.

sanader je ne financira vise?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?