Okrutni ubojice

Boko Haram: Teroristi gori 
i od Al-Qa'ide

'Soldiers stand guard as people look at the remains of a burnt car after a suicide attacker drove a car bomb into a church in Kaduna, Nigeria, on October 28, 2012. The suicide bombing sparked fierce r
Reuters/Pixsell
10.12.2012.
u 08:54


Ne priznaju da je Zemlja okrugla jer se to 'kosi s islamskim učenjem'. Zbog njihova terora kršćanski jug Nigerije želi se odcijepiti

Iako nije u žarištu javnosti poput talibana ili Al-Qa'ide, na području središnje Afrike djeluje jedna od najžešćih i najrigidnijih terorističkih skupina Boko Haram. Ova je džihadistička družina, koja djeluje na sjeveru Nigerije, toliko okrutna da u usporedbi s njom čak i Al-Qa'ida ima suvremen i civiliziran pristup. Prema njihovim shvaćanjima, sva znanost i tehnologija koja dolazi sa Zapada štetna je, Zemlja je ravna ploča, a kiša ne nastaje iz oblaka koji su stvoreni isparavanjem vode, već po volji Alaha.

Cilj je šerijatska država

Upravo je zbog Boko Harama Nigerija, najnapučenija, ali i resursima jedna od najbogatijih zemalja Afrike, u kojoj se nalazi 10 posto svjetskih zaliha nafte, danas na dobrom putu da se raspadne na dva dijela, baš poput Sudana, od kojega se prije nepunu godinu dana odvojio Južni Sudan.

– Raspad Nigerije prilično je realan scenarij. Na sjeveru bjesne sukobi vladinih snaga i Boko Harama, cijela zemlja premrežena je cijelim nizom plemena, a bogatstvo je neravnomjerno raspodijeljeno. Jako je puno prostora za cijepanje zemlje – kaže analitičar Igor Tabak.

Podjeli države uvelike pridonosi i činjenica da je stanovništvo gotovo ravnomjerno podijeljeno i na vjerskoj osnovi, 50,5 posto Nigerijaca su muslimani, nešto više od 48 posto su kršćani. Iako teoretski čine većinu, muslimani nikada nisu imali predsjednika države. Sadašnji poglavar države Goodluck Jonathan je kršćanin, baš kao i svi njegovi prethodnici, još od 1960. kada je Nigerija stekla samostalnost. I to samo iz jednog razloga – muslimani ne izlaze na glasovanje.

Bogatiji dio zemlje u Delti Nigera napućen je kršćanima koji su bolje obrazovani i koji imaju određenu demokratsku tradiciju, dok muslimani na sjeveru zemlje, u područjima gdje se nalazi i Boko Haram, jednostavno ne izlaze na izbore

– Boko Haram se bori za šerijatsku državu, u kojoj bi živjeli po uzoru na Muhameda, a nisu ni svjesni da bi, tek kad ostanu bez novca koji bar malo dolazi iz državne blagajne u taj dio zemlje, tek onda vidjeli što su problemi. Sjever Nigerije siromašan se, zapušten i zabačen predjel i sam zasigurno ne bi mogao opstati – kaže Tabak.

Zbog napada ove terorističke organizacije na kršćane u Nigeriji, ali ne preza ni od smaknuća muslimana koji kritiziraju njihovu borbu, u Nigeriji je tijekom posljednjih nekoliko godina poginulo više od 10 tisuća ljudi. Samo u prvoj polovici ove godine u tim je napadima poginulo 606 osoba, a napadi se ne smiruju. Zbog njihova nasilja, ali i njihovih izjava, te negiranja znanstvenih činjenica, osuđuju ih i muslimanski vođe.

Sramota za islam

– Boko Haram je sramota za islamski svijet, oni bacaju ljagu na našu vjeru – tvrdi Sokoto Sa'adu Abubakar, duhovni vođa nigerijskih muslimana. Ipak, i pripadnici Boko Harama su u nekim pitanjima fleksibilni, recimo korištenja zapadne tehnologije. Dok zabranjuju uporabu mobitela, telefona, računala, a djeci pohađanje škola, ni najmanje ne prežu od uporabe automatskog oružja. Nije im smetala ni činjenica da je njihov osnivač Muhamed Jusuf, koji je 2009. ubijen u okršajima s vladinim snagama, bio fakultetski obrazovan, da je vrlo dobro govorio engleski jezik, ali i da je vozio luksuzni mercedes.

– Iako je Boko Haram s neprijateljstvima počeo tek 2007., pet godina nakon osnutka, dobro im ide te je očekivati da će se sukob rasplamsavati – kaže Tabak.

>>Nigerija: Postrojili studente u hostelu i najmanje ih 20 smaknuli

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?