Dan tolerancije

Bogdanić: Mamiću, vrati novac koji homoseksualci daju Dinamu

\'09.10.2010, Zagreb - Koreograf i profesor baleta Dinko Bogdanic. Photo: Goran Jakus/PIXSELL\'
Goran Jakuš/PIXSELL
17.11.2010.
u 07:44

Ne bi mi baš bilo ugodno da znam da je kolega u svlačionici homoseksualac, kaže tajnik HOO-a Josip Čop

– Da sam ja predsjednik HNS-a, ni u mojoj reprezentaciji ne bi igrali homoseksualci. Za takve osobe prirodnije je da budu novinari, tekstopisci, baletani – rekao je Zdravko Mamić u obraćanju javnosti u ponedjeljak.

Izjava izvršnog dopredsjednik Dinama nije bila u skladu s Danom tolerancije, koji je obilježen u cijelom svijetu i kojim se promiče razumijevanje prema svim vrstama različitosti.

Trebalo bi ga kazniti

Zanimljivo, Mamić je prije šest godina u Mjenjačnici Roberta Knjaza glumio baš baletana. Prvak HNK Svebor Sečak tada se na nekoliko dana uživio u ulogu Zdravka Mamića, dok je izvršni dopredsjednik Dinama spremno odjenuo tajce i zaplesao balet.

– Mamićev govor o homoseksualcima briljantna je izjava jednog velikog intelektualca – cinično je rekao bivši ravnatelj Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Dinko Bogdanić te dodao:

– Po tko zna koji put dokazao je da je obični Balkanac bez smisla za različitost među ljudima.

Bogdanić smatra da ovakve izjave ne bi smjele ostati bez reakcije državnih institucija.

– Sramota je da nitko ne reagira na takve Mamićeve ispade. Red je da ga se za nešto napokon i kazni – rekao je Bogdanić te zaključio:

– Neka Mamić vrati dio velikog novca koji mu grad daje za Dinamo. Gradsku kasu pune i homoseksualci, pa znači da i od njih Mamić ima i te kakve koristi.

I prvi čovjek Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša komentirao je Mamićev i Markovićev stav o homoseksualcima u nogometnoj reprezentaciji.

– Takve izjave nema smisla ni komentirati. Moj je stav da vjera, rasa i seksualna orijentacija ne smiju biti nikakva prepreka u sportu. Mi u HOO-u za apsolutnu smo toleranciju, a takav je stav i Međunarodnog olimpijskog odbora – kazao je Mateša.

Glavni tajnik HOO-a Josip Čop ima slično mišljenje.

– Ne treba podržavati ljude koji tvrde da je homoseksualnost bolest, to je samo drukčija sklonost koju svi trebamo prihvatiti – smatra glavni tajnik.

Čop je kao bivši igrač Hajduka i Zagreba, pa i reprezentativac Jugoslavije, u karijeri teoretski mogao dijeliti svlačionicu s homoseksualcima.

– Iskreno, ne bih se osjećao ugodno da se tuširam s homoseksualcima. Da je toga bilo u vrijeme moje karijere, ja se s takvim dečkima ne bih i privatno družio, no sigurno bih ih prihvatio kao kolege – zaključio je Čop.

Previše sam staromodan

Tomislav Erceg, bivši reprezentativac, igrač i sportski direktor Hajduka, u karijeri je čak 17 puta mijenjao sredine. O homoseksualcima, kako i sam priznaje, ima prilično konzervativan stav.

– To za mene nije normalno, no možda sam ja previše staromodan. Ti ljudi imaju svoje pravo, ali za mene je to stvarno previše – rekao je Erceg te dodao:

– U svlačionicama se tijekom karijere nisam susretao s homoseksualcima. Barem ja tako mislim, no možda su se i krili među mojim suigračima.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?