Veliko otkriće

Bočice s Mjesečevom prašinom 40 godina stajale u prljavom skladištu

Mjesec
Reuters/PIXSELL
27.05.2013.
u 10:40

Nelson je otkrila uzorke Mjesečeve prašine, oko 20 bočica sa rukom pisanim oznakama označenih datumom 24. srpnja 1970. godine, dok je pregledavala i čistila predmete iz skladišta laboratorija.

Uzorci Mjesečeve prašine koje je sakupio Neil Armstrong tijekom misije Apollo 11 nakon 40 godina su pronađene prašnjavom skladištu laboratorija u Kaliforniji, piše Times of India.

Bočice sa Mjesečevom prašinom koje su na Zemlju donijeli Armstrong i Buzz Aldrin prošlog mjeseca je otkrila arhivistica u skladištu Nacionalnog laboratorija Lawrence Berkeley.

Uzorke su trebali vratiti u NASA-u

- Ne znamo kada ni kako su bočice završile u skladištu - rekla je Karen Nelson. Kada su se astronauti iz misije Apollo 11 vratili sa svog povijesnog leta 1969. godine, kamenje sa Mjeseca i uzorci tla koje su skupili Armstrong i Aldrin završili su u oko 150 laboratorija diljem svijeta.

Jedna od tih pošiljka je završila i u Laboratoriju za svemirske znanosti u Latimer Hallu u kampusu Sveučilišta Berkeley. Nakon što su obavljeni eksperimenti, a dokumenti objavljeni, ti uzorci su trebali biti poslani natrag u NASA-u.

No, završili su u skladištu gdje su skupljali prašinu dok nisu napokon otkriveni četiri desetljeća kasnije. Nelson je otkrila uzorke Mjesečeve prašine, oko 20 bočica sa rukom pisanim oznakama označenih datumom 24. srpnja 1970. godine, dok je pregledavala i čistila predmete iz skladišta laboratorija.

>>Privatne kompanije nastanit će istraživače na Mjesec

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?