KATASTROFA NA POMOLU

Blidinje u plamenu, ugroženo nekoliko stotina vikendica

Požar, Čiovo (1)
Ivana Ivanović/Pixsell
08.09.2012.
u 12:56

Požar je oko tri kilometra udaljen od ceste, a zbog nedostupnog terena i iscrpljenosti vatrogasaca za danas je zatražena pomoć dva helikoptera Oružanih snaga BiH

U petak poslijepodne izbio je požar na platou Risovac, lokalitet Pasja stijena, u blizini Parka prirode „Blidinje“.  Vatrena linija duga je preko 3,5 kilometara i na gašenju su osim vatrogasaca angažovani i radnici Šumarstva, koji požar nisu uspjeli zaustaviti i sada prijeti da se proširi na borovu, jelovu i bukovu šumu. Ugrožena su tri stambena objekta, farma od oko hiljadu ovaca i svetište Kedžara, rekao je za FENU Omer Nezirić, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu vatrogastvo. Prema informacijama s terena, požar prijeti i velikom broju vikendica.

Požar je oko tri kilometra udaljen od ceste, a zbog nedostupnog terena i iscrpljenosti vatrogasaca za danas je zatražena pomoć dva helikoptera Oružanih snaga BiH. 
Na području općine Jablanica aktivan je i požar na Bokševici, te zaostali „džepovi“ požara u Prenju, rekao je  Nezirić. 

Park prirode Blidinje sadrži brojne endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta, uz mnogo izvora pitke vode, te poznato svetište Kedžara, gdje se nalazi grob Dive Grabovčeve kojeg u julu pohode hodočasnici, posebno djevojke. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?