Naslovnica

Blidinje u plamenu, ugroženo nekoliko stotina vikendica

Požar je oko tri kilometra udaljen od ceste, a zbog nedostupnog terena i iscrpljenosti vatrogasaca za danas je zatražena pomoć dva helikoptera Oružanih snaga BiH
08. rujna 2012. u 12:56 0 komentara 60 prikaza
Požar, Čiovo (1)
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell

U petak poslijepodne izbio je požar na platou Risovac, lokalitet Pasja stijena, u blizini Parka prirode „Blidinje“.  Vatrena linija duga je preko 3,5 kilometara i na gašenju su osim vatrogasaca angažovani i radnici Šumarstva, koji požar nisu uspjeli zaustaviti i sada prijeti da se proširi na borovu, jelovu i bukovu šumu. Ugrožena su tri stambena objekta, farma od oko hiljadu ovaca i svetište Kedžara, rekao je za FENU Omer Nezirić, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu vatrogastvo. Prema informacijama s terena, požar prijeti i velikom broju vikendica.

Požar je oko tri kilometra udaljen od ceste, a zbog nedostupnog terena i iscrpljenosti vatrogasaca za danas je zatražena pomoć dva helikoptera Oružanih snaga BiH. 
Na području općine Jablanica aktivan je i požar na Bokševici, te zaostali „džepovi“ požara u Prenju, rekao je  Nezirić. 

Park prirode Blidinje sadrži brojne endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta, uz mnogo izvora pitke vode, te poznato svetište Kedžara, gdje se nalazi grob Dive Grabovčeve kojeg u julu pohode hodočasnici, posebno djevojke. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.