SUSRET S STVARNOŠĆU

Blagdanska rastrošnost stigla brzo na naplatu

kupnja
Antonio Bronić/Pixsell
03.01.2012.
u 09:25

Nakon užurbanosti, kupnje, čestitanja i blagovanja, nastupa zatišje u kojemu se pokušava pronaći čarobna formula kako financijski to prebroditi

Tijekom božićno-novogodišnje potrošačke groznice nitko se previše ne uzrujava. Troši se pod parolom - jednom je u godini Božić, jednom je Nova godina. Narod je hrlio u shopping centre, trošilo se nemilosrdno za hranu, darove, sjedilo se po kafićima, putovalo... Ako se cijelu godinu mora misliti na to koliko se troši, barem se nekoliko blagdanskih dana mali čovjek opusti i prepusti ambijentu blagdana.

Kupuju se janjci, odojci, sarme, razni prilozi i salate. Prave se kolači i nabavlja dobra kapljica, kako bi ukućani i gosti bili zadovoljni.

Nije samo hrana i piće

Ne ostaje sve samo na hrani i piću. A ako su se domaćini odlučili darivati i svoje goste, makar i simbolično, u tu je svrhu odletjelo dosta maraka. Tom trošku treba pridodati kupnju božićnog drvca i doček Nove godine, uz obiteljski novogodišnji stol ili, pak, odlazak na neki od ne baš jeftinih organiziranih provoda u najluđoj noći. Ukupan iznos nabrojenog doseže veliki iznos, stoga nije iznenađujuće što se tijekom prosinca potroše i novci od siječnja. No, nakon blagdanskog obilja na stolu, ostaju prazni džepovi, a siječanj je uobičajeno - najduži mjesec u godini. Nakon užurbanosti, kupnje, čestitanja i blagovanja, nastupa zatišje u kojemu se pokušava pronaći čarobna formula kako financijski prebroditi siječanj. Kako se iščupati iz ralja najdužeg mjeseca u godini, kada na naplatu dolaze svi “blagdanski grijesi”, kad se najviše vremena provede u kući.

Suočavanje sa stvarnošću

Nakon božićnog i novogodišnjeg ludila koji je prošao gotovo u transu, siječanj nas svake godine suočava sa stvarnošću - nema više ukrasa i slavlja, a prvih dana osjeća se manjak novca a računi stižu na naplatu.

Jedina dobra stvar koja se događa u siječnju su rasprodaje. Kako bi popravili lošu zaradu u prosincu, trgovci su u prvim danima siječnja krenuli s velikim sniženjima i rasprodajama.

Već su se u prvim danima siječnja počeli prozori i panoi trgovina lijepiti plakatima koji najavljuju razne pogodnosti. No, najviše se odlučilo na sniženje cijena i do 50 posto.

Budući da nema novca, nema ni kupovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?