opći izbori 2014.

Bit će za 2 milijuna skuplji, traže nove kutije-plastične

Izbori
28.08.2013.
u 09:29

SIP od države traži znatno povećanje proračuna za sljedeće izbore

Opći izbori u Bosni i Hercegovini iduće godine mogli bi za oko dva milijuna maraka biti skuplji od prošlih izbora održanih 2010. godine, doznaje „Večernjak“. Središnje izborno povjerenstvo BiH je od državnih vlasti zatražilo da im se u proračunu za iduću godinu osiguraju veća sredstva za organizaciju i provedbu izbora.

Proračun za izbore

SIP traži da proračun ove institucije u 2014. godini iznosi 13,581.000 maraka, od čega bi za “Program posebne namjene”, odnosno organizaciju općih izbora bilo utrošeno 9,957.000 KM. To je za oko 1,5 milijuna više od iznosa koji je odobren za organizaciju izbora 2010. godine, a oko dva milijuna više od realiziranog iste godine. Tada je za “Program posebne namjene” bilo odobreno 8,492.000, a realizirano 7,982.522 KM. Povećanje izdvajanja za organizaciju izbora je, prema onome što je u dokumentu upućenom parlamentarnim odborima za financije i proračun navedeno iz SIP-a, prvenstveno uvjetovano planiranom nabavom glasačkih kutija od pleksiglasa u vrijednosti od oko 950 tisuća maraka.

- Naime, SIP BiH već dugi niz godina koristi metalne glasačke kutije koje su voluminozne i nepraktične za prijevoz. Sukladno suvremenim standardima u izbornom procesu, transparentne glasačke kutije predstavljaju jedan od najvažnijih instrumenata za provedbu fer i demokratskih izbora. Transparentne glasačke kutije povećavaju povjerenje birača, kandidata i promatrača, kao i medija u ispravnu provedbu izbornih pravila i propisa na dan izbora. Stoga, SIP BiH želi da se pridružimo zemljama koje na transparentan način provode glasovanje sa stajališta korištenja prozirnih glasačkih kutija od pleksiglasa, navodi u obrazloženju zahtjeva aktualni predsjednik SIP-a, Stjepan Mikić. Dodatnih 269 tisuća maraka SIP traži za kvalitetniju edukaciju izborne administracije, a posebno članova biračkih odbora. Pri tome se poziva na preporuke OESS-a, odnosno “Konačno izvješće o promatranju izbora iz 2010. godine”.

Investiranje u novi centar

Ukupno 135 tisuća maraka SIP želi investirati u adaptiranje prostora za formiranje media centra/centra za edukaciju, koji bi se koristio za seminare i konferencije za tisak. Vjerojatno, svjesni da bi ovakvi zahtjevi mogli naići na negativne kritike javnosti, ali i članova Parlamenta BiH, iz SIP-a su projicirali i određene uštede u odnosu na proračun iz 2010. godine. Tako je planirana „izravna potrošnja“ za 333 tisuće maraka manja nego te 2010. godine, pa se ukupno traženo povećanje proračuna za SIP kreće oko 1,1 milijun maraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?