BJESNOĆA

Bijesan pas ugrizao lovočuvara

bjesnoća
VL FOTO
13.11.2010.
u 14:04

Adam Dabić: Zaraženi pas me dva-tri puta ugrizao za ruku i zubima probio venu. Jednostavno volim pse, ali ovaj put sam morao potegnuti pušku kako bih zaštitio sebe i djecu

Strah od bjesnoće i napada vukova zavladao je u mnogim predjelima BiH. Tako se na području oraške općine pojavio prvi ovogodišnji slučaj bjesnoće kod psa. Radi se o lovačkom psu koji je lociran u mjestu Boku. Prilikom pokušaja hvatanja životinje, zaraženi pas je ugrizao lovočuvara Adama Dabića. Adam je uspio životinju smiriti i odvesti u područje lovišta gdje ga je pas ponovno pokušao ugristi, nakon čega ga je ustrijelio. Hitnu medicinsku pomoć Dabiću su pružili u Domu zdravlja i Županijskoj bolnici u Orašju, a potom i u Zavodu za javno zdravstvo u Vinkovcima. Lovočuvar je još uvijek pod medicinskim nadzorom.

Poziv mještana

-Pozvali su me mještani Boka jer su ugledali psa sumnjiva ponašanja koje je upućivalo na bjesnoću. Odmah sam krenuo put sela gdje su mi pokazali dvorište u kojem se pas kretao. Kako sam ujedno i predsjednik Kinološke udruge i imam dosta znanja o psima, upotrijebio sam svo svoje umijeće kako bih psa smirio, međutim, pas je bio agresivniji nego što sam mogao pretpostaviti i dva-tri puta me ugrizao za ruku i probio zubima venu. Ipak sam ga uspio smiriti uz pomoć mještana koji su se zatekli na toj lokaciji. Ubacili smo psa u vozilo i odvezli u lovište. Kada smo ga pokušali izvući iz auta, pas je potrgao brnjicu i ponovo me pokušao ugristi. Uspio sam se izmaći i ustrijeliti ga kako ponovno ne bi napao nekoga od nas, kazao je Dabić.

Dabić je već upozoravao institucije na nepostojanje opreme kojom bi se lovili psi lutalice i zaražene životinje. Kazao je također da su se od veljače ove godine na području Županije Posavske (općine Orašje) pojavile bijesne lisice prvog stupnja bjesnoće. Njegova je pretpostavka da su te lisice došle iz susjedne Hrvatske, preko rijeke Save. -Upoznao sam mjerodavne s problemom nedostatka opreme, osobito puške za uspavljivanje. Upravo zato nisam mogao psa ustrijeliti u naseljenom mjestu jer je to strogo zabranjeno, a zbog nedostatka puške za uspavljivanje morao sam psu prići na način kako sam prišao, pojašnjava Dabić. Nakon cijele akcije osjetio je malaksalost, potražio je i dobio pomoć u Domu zdravlja u Orašju.

Serum koji je Dabić trebao primiti zbog ugriza pobješnjelog psa, nije mogao dobiti jer takvog seruma nema ni na području županijskih zdravstvenih ustanova, kao ni u ustanovama RS-a u BiH. -U Zavodu za javno zdravstvo Vinkovaca pojasnili su mi kako nema ugovora između BiH i RH o korištenju seruma, međutim, kako je moj slučaj bio dosta težak, tamošnji ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo omogućio mi je dobivanje seruma uz naplatu.

Po dolasku u vinkovačku bolnicu u prvom trenutku nisu bili spremni dati cjepivo iz razloga što ih oni dobivaju na kapaljku. Gospodin Krunoslav Sokol je rekao da oni za Vukovarsko-srijemsku županiju dobivaju svega 20 seruma, što je jako malo. Nakon izdvojenih 600 kuna Dabić je dobio cjepivo. Znajući da u slučaju bjesnoće nakon sedam dana nastupa smrt, Adam Dabić je bio kadar izdvojiti i više.

Lisica usred grada

Nedostatak divljači na području livanjske, ali i drugih općina Hercegbosanske županije, rezultirali su čestim vučjim pohodima na torove i košare u planinskim područjima i visoravnima. I to nije čudno budući da su se takve stvari uvijek događale, ali u posljednje vrijeme lisica se može vidjeti usred grada. Najbliži susret vukova i grada dogodio se prije svega nekoliko dana. Naime, u livanjskom gradskom naselju Zastinje, u Ulici kneza Trpimira, dogodio se pravi vučji pir, i to u dvorištu Muje Klinca, svega 15-ak metara od ulaza u obiteljsku kuću.

Ujutro je i vlasnik, ali i policija koja je došla na očevid zajedno s veterinarom, Povjerenstvom za procjenu štete pri Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HB županije, te predsjednikom Lovačkog društva Cincar, imao što vidjeti. U toru 9 razbacanih i zaklanih ovaca, 20-ak metara dalje još njih 20, koje su pokušale pobjeći prema brdu Bašajkovac, a preostalih 10-ak nisu pronašli istoga dana.

Ove jeseni zabilježen je još jedan slučaj napada vukova na ovce na području livanjske općine, na visoravni Kruzi, kojom prigodom je zaklano 95 ovaca, a prije dvije godine su u dvorištu obiteljske kuće Davorki Vrgoč u Malim Kablićima u dva navrata napravili masakr. Prvi put su podavili četiri ovce i pet tuka (težine od 15 do 20 kg), a drugi put šest koza i četiri ovce. Nije rijedak slučaj da se u livanjskim podplaninskim selima vukovi vide i usred bijelog dana, tako da su postali prava napast mještanima koji imaju domaće životinje, a o šteti ne treba ni govoriti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?