Izgradnja

Bijača - Može biti gotova, ali ne mora značiti

Bijača
24.02.2013.
u 12:45

Granični prijelaz Bijača, prema unaprijed utvrđenim rokovima, trebao bi biti pušten u funkciju 1. srpnja 2013.

Kako se bliži datum ulaska Hrvatske u Europsku uniju, tako raste i nervoza zbog neizvjesnosti oko pravodobnog otvaranja Graničnog prijelaza Bijača. Riječ je o jednom od dva međunarodna granična prijelaza preko kojih će biti dopušten uvoz roba biljnog i životinjskog podrijetla u Hrvatsku, odnosno EU, drugi je Gradiška na sjeverozapadu BiH. Da je riječ o vrlo bitnom pitanju, potvrđuje i nedavni posjet Petera Sorensena, posebnog predstavnika Europske unije u BiH. Sorensen je s mjesta radova poručio: - Zaista, nemamo više vremena za gubljenje, granični prijelazi se moraju uspostaviti kako bi BiH mogla nastaviti s uvozom i izvozom.

Gradnja u tri dijela

Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u čijoj nadležnosti su granični prijelazi, o mogućnostima pravovremenog završetka Graničnog prijelaza Bijača kaže: - S obzirom da se radi o potpuno novom graničnom prijelazu morala se provesti cjelokupna procedura za njegovu izgradnju. Uprava za neizravno oporezivanje, je tijekom prošle godine završila sve neophodne mjere koje su nam stavljene u nadležnost – eksproprijacija zemljišta, njegovo plaćanje od Ministarstva financija i trezora BiH i prikupljanje dozvola neophodnih za početak gradnje. Sama gradnja je podijeljena u tri LOT-a, prvi LOT – izgradnja dionice autoceste pred sam dolazak na granični prijelaz je u tijeku, druga faza za koju je nadležan UNO je LOT 2, a to je izgradnja graničnog prijelaza u mjeri da se omogući nesmetani protok ljudi i roba od 1. 7. Kada su se za to stvorili uvjeti, čekala se modificirana projektna dokumentacija za koju je bilo nadležno Ministarstvo prometa i veza BiH, UNO je raspisao natječaj koji je okončan 4. veljače.

Problemi s natječajem

Trenutno je u tijeku procedura izbora najpovoljnije ponude, što podrazumijeva i obavijesti svim sudionicima. Prema našem Akcijskom planu zaključivanje ugovora s najpovoljnijim ponuđačem, predviđeno je do 15. 3., nakon čega bi se on uveo u posjed, odnosno započeli radovi na Graničnom prijelazu Bijača. Mi ćemo od najpovoljnijeg ponuđača, osim ostalog, zahtijevati rad u tri smjene, kako bi taj granični prijelaz imao sve neophodne uvjete za nesmetani početak funkcioniranja od 1. srpnja 2013. - objasnio je Kovačević. Međutim, očito je da ni u Upravi za neizravno oporezivanje nemaju rješenja ako se neki od sudionika natječaja na koji je stiglo osam ponuda, uloži žalbu, što bi podrazumijevalo ponavljanje procedure izbora, a time i odgodu gradnje. O toj temi Ratko Kovačević kaže: - U skladu sa Zakonom o javnim nabavama ako netko bude smatrao da su njegova prava ugrožena na bilo koji način, ima mogućnost podnošenja prigovora. Naravno, nakon što se odgovori na prigovore, postoji i mogućnost žalbe Državnom odboru za žalbe u Sarajevu. Moram reći da Uprava za neizravno oporezivanje mora ispoštivati sve zakonom predviđene rokove, kad je u pitanju Zakon o javnim nabavama”. Dakle, pred izgradnjom Graničnog prijelaza Bijača još su najmanje dvije krupne prepreke. Prva, da ne bude žalbi, prigovori se mogu riješiti, a druga je (pre)kratki rokovi. Otud i opravdana zabrinutost hercegovačkih proizvođača povrća, voća, stolnog grožđa…, i ne samo njih. Najrealnija opcije nakon obilaska terena je da će se početi u kontejnerima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?