STRATEGIJA BIH

BiH zbog obrane od kriminala pojačava i kontrolu granice

granica
Arhiva VL
30.07.2011.
u 15:59

Jači nadzor graničnih prijelaza treba biti uveden najkasnije do kraja 2013. godine

Granični prijelazi u BiH uskoro bi trebali, prema podacima iz Strategije integriranog upravljanja granicom BiH, instalirati sustav za automatsku provjeru identiteta osoba pomoću otiska prstiju i dlanova koju stručnjaci zovu AFIS. Uvođenjem ovakve tehničke mogućnosti policijskim službenicima bilo bi omogućeno da na brz način obave identifikaciju sumnjive osobe u središnjoj bazi podataka.

Jači nadzor radi terorizma

Sustav AFIS zbog ulaska u EU, granične i policijske službe u Hrvatskoj uvele su na većini većih graničnih prijelaza, a zbog česte migracije ljudi iz kriminalnog miljea, međunarodna zajednica potencira uvođenje identičnog sustava provjere i na većini graničnim prijelaza u BiH. Na nedavno održanom sastanku Koordinacije direktora za provođenje zakona u BiH i glavnog tužitelja BiH spomenuto je korištenje operativnih policijskih sustava za razmjenu kriminalističko-obavještajnih informacija između policijskih agencija u BiH CIDA i sustava za prepoznavanje otisaka AFIS, koji koriste policijske agencije. Iako nekoliko graničnih prijelaza u BiH posjeduje takav sustav, razmatraju se eventualne mogućnosti nabave novih modernijih sustava. I u strategiji BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma, koja bi se trebala primijeniti u praksi do 2013. godine, spominje se uvođenje spomenutog sustava, kako bi se na brz i efikasan način otkrio identitet osoba koje su osumnjičene za djela terorizma.

Nema koordinacije

U strategiji se navodi kako opasnost od mogućih terorističkih napada raste, u svim zemljama koalicijskim partnerima u borbi protiv terorizma, pa tako i u BiH. Konstatirano je “kako cjelovitog i koordiniranog pristupa ovom problemu nema, a razlozi za to su brojni, između ostalog i što su postojeći zakoni nedostatni ili su samo djelomično našli svoju praktičnu primjenu, dok potencijalne opasnosti rastu. No, nastavi li se ovaj negativan trend, uskoro bismo mogli imati ozbiljnu sigurnosnu krizu čije posljedice mogu biti dalekosežne”. Sustav AFIS omogućuje identifikaciju osoba iz kriminalističkih evidencija, osoba koje su izgubile identifikacijske dokumente i nestalih osoba za čijim se identitetom traga. Također, spominje se i uvođenje nadzornih kamera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?