RASPRAVA

BiH treba radikalne ustavne promjene, posao se treba završiti

okrugli
VL FOTO
25.01.2011.
u 07:55

- Hrvati po Daytonu teoretski ne mogu doći do ravnopravne pozicije - kazao je Šoljić

Niti jedan političar bez obzira iz kojeg je naroda u Bosni i Hercegovini ne dovodi u pitanje činjenicu da Hrvati u ovoj zemlji nisu jednakopravni, međutim kad želimo napraviti nešto kako bismo postali ravnopravni, nailazimo na prepreke u ostvarenju toga, rečeno je jučer prilikom održavanja okruglog stola o temi “Ususret ustavnim promjenama u BiH”, koji je organizirala Hrvatska zajednica Herceg Bosna.

Ne odlučujemo sami

Tijekom okruglog stola na kojem su sudjelovali sveučilišni profesori, stručnjaci iz ustavnog prava te bivši ministri, poseban naglasak je dan na mogućnost izmjene Ustava u Bosni i Hercegovini. -Budući da narodi na ovim prostorima već tisućama godina nisu odlučivali o sebi, ni ovaj put oni o sebi ne mogu odlučiti. Hrvati teoretski, po Daytonu, ne mogu doći do ravnopravne pozicije bez sudjelovanja onih koji su ih doveli u sadašnju poziciju - kazao je predsjednik HBHZ-a Vladimir Šoljić. Profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Božo Žepić, koji je na jučerašnjem skupu govorio o temi “Političke stranke i ustavne promjene”, kazao je kako misli da se korjenite ustavne promjene neće tako skoro dogoditi.

Radikalne promjene

Kao razloge za to naveo je nepopustljiv stav, prije svega, američke administracije o pitanju preuređenja države i preustroja od dva entiteta na neko novo rješenje. Ističe kako je Hrvatima potrebna radikalnija ili korjenita ustavna reforma. Po njemu bi domaći političari trebali preuzeti sudbinu zemlje u svoje ruke, a velika barijera je, po njegovu mišljenju, deklaracija Republike Srpske, jer ona u svom viđenju ustavnih reformi preporučuje samo neke male promjene. Profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Mile Lasić, koji je govorio o temi “Suverenitet (konstitutivnih) naroda i Ustav BiH”, kazao je da, ako ne postoji dvotrećinska politička volja partnera u vlasti, od ustavnih promjena nema ništa. Prema njegovu mišljenju, pitanje suvereniteta naroda ključ je svih problema koje Hrvati danas u BiH. Svi izloženi radovi bit će objavljeni u zborniku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?