Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

BiH suočena s naglim usporavanjem gospodarskog rasta

U sličnoj situaciji kao Bosna i Hercegovina se nalaze Srbija, Albanija, Crna Gora, Kosovo, Makedonija
06. lipnja 2012. u 07:50 0 komentara 1 prikaza
\'banke.2\'
Foto: \'\'

Šest zemalja jugoistočne Evrope (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, BJR Makedonija i Srbija) suočene su sa naglim usporavanjem privrednog rasta u 2012. u uslovima pojačane neizvjesnosti u Eurozoni, kaže se u novom izvještaju Svjetske banke koji je jučer objavljen.

U izvještaju se kaže da u kratkoročnom periodu nekoliko zemalja mora da provede održivu fiskalnu konsolidaciju kako bi preokrenule nepovoljnu dinamiku duga i postavile osnovu za dinamičniji dugoročni rast. Istovremeno, pred tim zemljama je obiman program strukturalnih reformi u cilju poboljšanja produktivnosti i konkurentnosti i reformisanja tržišta rada i javnog sektora.

“Poslije rasta od 2,2 posto u 2011. rani pokazatelji ukazuju na to da će šest zemalja jugoistočne Evrope imati znatno sporiji rast od 1,1 posto u 2012.“, kaže Željko Bogetić, vodeći ekonomist za zapadni Balkan u Svjetskoj banci. On ističe kako je ovakva situacija posljedica i krize u Grčkoj koja potresa cijelu Europu već mjesecima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.