NA RUBU PONORA

BiH po životnom standardu na europskom dnu, sve se teže živi

siromaštvo portal (1)
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
22.06.2013.
u 10:32

U BiH zabilježen BDP koji je 72 posto ispod europskog prosjeka, što je čini najsiromašnijom u cijeloj Europi

Bosna i Hercegovina je najsiromašnija zemlja u Europi, pokazalo je posljednje istraživanje europske statističke službe Eurostat. Istraživanje se odnosilo na visinu bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku i uključivalo je standard kupovne moći stanovništva jedne zemlje. Eurostat je istraživanjem obuhvatio 37 europskih zemalja. U BiH je zabilježen BDP u visini 28 posto europskog prosjeka, odnosno 72 posto ispod europskog prosjeka, što ovu zemlju čini najsiromašnijom u Europi i državom s najnižim životnim standardom, prenosi Anadolija. Od zemalja regije, poslije BiH najniži BDP po stanovniku, prema standardu kupovne moći, ima Albanija čiji BDP je 30 posto od europskog prosjeka ili 70 posto ispod europskog prosjeka. Poslije Albanije slijede Srbija i Makedonija čiji BDP iznosi 35 posto europskog prosjeka.

Od zemalja regije, najbogatije zemlje su Hrvatska i Crna Gora u kojima BDP iznosi 61 posto, odnosno 42 posto europskog prosjeka. Prema ovim rezultatima, Hrvatska je dva puta bogatija od BiH i Albanije. Prema istraživanju Eurostata, najveći životni standard zabilježen je u Luksemburgu, čija je razina dva i pol puta iznad prosjeka EU i iznosi 271% EU prosjeka, ili 171 posto više od europskog prosjeka. Poslije Luksemburga slijedi Norveška, koja nije članica EU-a čiji BDP po stanovniku iznosi 195 posto europskog prosjeka, i Švicarska čiji je BDP 160 posto europskog prosjeka.

Nakon ovih zemalja slijede Austrija, čiji BDP je 131 posto EU prosjeka, Irska 129, Nizozemska 128 i Švedska 128 posto EU prosjeka. Također, zemlje koje imaju BDP iznad EU prosjeka su još Danska, Njemačka, Belgija, Finska, Island, koji nije u EU, Velika Britanija i Francuska. S druge strane, najsiromašniji stanovnici u Europskoj uniji su Bugari gdje BDP iznosi 47 posto EU prosjeka, odnosno 53 posto manje od EU prosjeka. Nakon Bugarske slijedi Rumunjska čiji BDP je 49% EU prosjeka, Latvija 62, Mađarska 66, Poljska 66, Estonija 68 i Litva 70 posto EU prosjeka. Također, zemlje Europske unije čiji BDP po stanovniku je od 30 do 40 posto ispod prosjeka EU-a su Portugal, Grčka, Slovačka, Češka, Slovenija, Malta, Cipar, Španjolska i Italija.

U Sloveniji BDP iznosi 82 posto EU prosjeka, dok je u Turskoj BDP 56 posto europskog prosjeka. Prema podacima Eurostata, norveški BDP po stanovniku mjereno paritetom kupovne moći je gotovo dvostruko veći od prosjeka EU. Istraživanje Eurostata je jasno pokazalo da još uvijek postoji veliki jaz između bogatih i siromašnih zemalja Europe. Luksemburg, kao najbogatija europska zemlja, skoro 10 puta je bogatiji i s boljim životnim standardom od BiH kao najsiromašnije europske zemlje. Istraživanje Eurostata je obuhvatilo 27 zemalja članica EU-a, RH kao iduću članicu, četiri zemlje kandidata - Tursku, Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju, kao i dvije potencijalne - BiH i Albaniju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?