Alarmantno

BiH ostaje bez milijuna zbog gubitaka u distribuciji el. energije

struja
VL FOTO
05.04.2012.
u 10:52

Elektromreža je u cijeloj Bosni i Hercegovini u jako lošem stanju, pokazuju nove analize

Zbog starosti i dotrajalosti elektroenergetskih i plinovodnih distribucijskih sustava, u Bosni i Hercegovini se svake godine gube ogromne količine električne energije i prirodnog plina. Drugi razlog su gubici nastali zbog neovlaštene potrošnje, što je ljepši naziv za krađu struje.

Glavna revizija

Podaci iz Republike Srpske govore da gubici i krađa električne energije ovaj entitet svake godine koštaju stotine milijuna maraka. Glavna revizija u iscrpnoj analizi ustvrdila da su gubici na elektrodistributivnoj mreži u RS-u izuzetno visoki i dostižu 16,5 posto. Struja se u ovom entitetu najviše gubi i krade u Prijedoru, Laktašima i Mrkonjić-Gradu, a najmanje, ispod pet posto, u Vlasenici i B. Brodu. Slična je situacija i u Brčko Distriktu, gdje je od početka 2008. do ožujka ove godine kontrolirano više od 30.000 mjernih mjesta i otkriveno oko 1100 slučajeva neovlaštene potrošnje električne energije, što je za posljedicu imalo oko 970 isključenja kupaca sa elektrodistributivne mreže. JP “Komunalno Brčko“ je od svoje uspostave svelo gubitke električne energije s preko 24 posto u 2007. na 14,3 posto u 2011. , a namjera tvrtke je da gubitke u 2012. svede na 13,5 posto.

Problem gubitaka električne energije prisutan je i u Federaciji BiH.

Veliki gubitci

Samo na području Sarajevske županije prošle godine je “izgubljeno“ 112.161 MWh električne energije, što je 8,4 posto od ukupne potrošnje struje u prošloj godini. Gubici su proteklih godina znali biti i veći, pa su tako 2008. dostigli 10 posto ukupne potrošnje električne energije. -Gubici električne energije u 2011. godini bili su 8,4 posto i oni su povećani u odnosu na 2010. kada su iznosili 7,96 posto, dok su prosječni gubici bili 8,8 posto. Može se zaključiti da se gubici električne energije u SŽ-u kreću oko devet posto. Gubici su uglavnom u sustavu distribucije električne energije, a povećani su, jer se radi o starijem elektrodistributivnom sustavu, navodi se u godišnjoj bilanci energetskih potreba SŽ-a. Situacija u nekim drugim dijelovima Federacije BiH još je gora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?