Pristupanje

BiH nije spremna za ulazak Hrvatske u EU

Granica
17.11.2012.
u 10:45

Kad BiH provede sve potrebne mjere i ispuni uvjete za izvoz na hrvatsko tržište, bh. gospodarstvenicima otvorit će se tržište kompletne Europske unije

BiH se nije dobro pripremila za ulazak Hrvatske u Europsku uniju i bh. gospodarstvenici zasigurno će osjetit snažan udar nakon što Hrvatska postane punopravnom članicom, rečeno je na Info danu Vanjskotrgovinske komore BiH “Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji - izazovi i prilike za gospodarstvo BiH”.

Mnogobrojni problemi

Ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić istaknuo je osnovne probleme s kojima se BiH susreće u vezi s ulaskom Hrvatske u EU, a to su, po njegovim riječima, samo dva granična prijelaza preko kojih će se moći izvoziti bh. prehrambeni proizvodi (GP Gradiška i GP Bijača), prolazak kroz Neum, pristup Luci Ploče te nepripremljenost za preuzimanje standarda EU-a u oblasti kontrole kvalitete. Šef Odjela za politička i ekonomska pitanja Izaslanstva EU-a u BiH Jurgis Vilcinskas kazao je kako EU ne smatra da će mali broj graničnih prijelaza s inspekcijskim nadzorom predstavljati problem za bh. izvoznike, jer zbog neusvajanja potrebnih zakona usklađenih s EU standardima, bh. poljoprivrednici jedno vrijeme uopće neće moći izvoziti u Hrvatsku. 
- Institucije BiH znale su već prije pet ili šest godina da će Hrvatska postati članicom EU-a, ali nisu poduzele potrebne mjere. S obzirom da BiH neće imati poljoprivredne proizvode koji zadovoljavaju standarde EU-a, jedno vrijeme neće ni biti gužve na ova dva granična prijelaza - kazao je Vilcinskas dodavši kako Hrvatska ima obvezu otvoriti još jedan granični prijelaz nakon što bh. strana ispuni sve standarde EU-a.

Prilika za bh. gospodarstvo

Vilcinskas je kazao kako na ovaj problem treba gledati i s pozitivne strane, jer kada BiH provede sve potrebne mjere i ispuni uvjete za izvoz na hrvatsko tržište, bh. gospodarstvenicima otvorit će se, ne samo hrvatsko tržište, već tržište kompletnog EU-a s više od 500 milijuna potrošača. 
Hasić je uzvratio kako EU prilikom određivanja graničnih prijelaza nije vodio računa o interesima bh. gospodarstva. 
“Ukupan izvoz koji će ići preko ova dva granična prijelaza je neravnomjerno raspoređen i 95 posto izvoza ići će preko GP Gradiška. Možete misliti kako će to izgledati na ovom tehnički neopremljenom graničnom prijelazu koji će se koristiti, ne samo za bh. robu, već i za robe iz susjednih zemalja - kazao je Hasić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?