POSJET

BiH ne smije više zaostajati za zemljama regije

Sastanak
30.08.2013.
u 09:26

Lider SDA Sulejman Tihić potvrdio je spremnost svoje stranke da i dalje konstruktivno sudjeluje u procesu iznalaženja rješenja u BiH

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika zadužen za europska i euroazijska pitanja Philip Reeker je u višednevnom posjetu BiH prigodom koje se susreo s više domaćih i stranih dužnosnika koja je potaknuo oko provedbe reformi potrebnih kako BiH na bi zaostajala za zemljama regije, ponajprije Hrvatskom u približavanju NATO-u i Europskoj uniji. S čelnikom SDA i predsjedateljem Doma naroda Sulejmanom Tihićem je imao iste tema kao prije dvije godine, a to su provedba presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu ‘Sejdić i Finci’, uknjižba vojne imovine, Mostar i reforma Federacije BiH. On je također prenio razočarenje Sjedinjenih Američkih Država zbog blokade i stagnacije euroatlantskog puta BiH dok cijela regija napreduje. 
“Europska unija je skeptična i isfrustrirana bezuspješnim pokušajima da se usuglasi provedba presude u predmetu ‘Sejdić i Finci’. Dogovor o ovom pitanju i rješavanju vojne imovine bi, bez sumnje, promijenio je percepciju o Bosni i Hercegovini”, rečeno je između ostaloga tijekom ovoga razgovora. Lider SDA potvrdio je spremnost svoje stranke da i dalje konstruktivno sudjeluje u procesu iznalaženja rješenja.
Predsjedniku HDZ-a 1990. Martinu Ragužu je tijekom jučerašnjeg sastanka Reeker čestitao na izboru za predsjednika stranke. Suglasili su se da ključni politički čimbenici u BiH trebaju intenzivirati komunikaciju kako ne bi propustili sadašnji trenutak u regiji za napredak u situaciji kad je Republika Hrvatska već članica Europske unije, a i druge susjedne države bilježe stalni napredak. Zadržavanje postojećih blokada donosi veliku štetu u svakom smislu za BiH i znači propuštanje velike šanse za napredak BiH u svakom smislu. Istaknuli su nužnost reforme FBiH. U razgovoru s članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, američki dužnosnik je istaknuo da BiH što prije treba izaći iz trenutačne političke situacije koja je vodi u izolaciju. Komšić je istaknuo da BiH odavno nije imala povoljnije političko okruženje u regiji. 
U odvojenom susretu predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija je izvijestio kako je za tu stranu prihvatljiv neizravni, ali i izravni izbor članova Predsjedništva kao model zbog važnosti ubrzavanja puta k EU.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?