Reakcije

BiH ne može prihvatiti zahtjev EU jer mora štititi domaće proizvode

Kupovina
21.05.2013.
u 09:38

Ukidaju se bescarinske kvote na meso koje stiže iz trećih zemalja. Sjednica Vijeća ministara BiH o zahtjevima iz EU-a

Unatoč gotovo ultimativnom zahtjevu, koji je prošli tjedan Vijeću ministara BiH stigao od EU-a, bh. strana neće ukidati carine na proizvode iz RH kada 1. srpnja ova država uđe u sastav Europske unije i po automatizmu izlazi iz bescarinske trgovinske zone CEFTA. Dapače, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarvić, na jučer održanoj konferenciji za novinare, kazao je kako mu je drago što Hrvatska ulazi u EU, ali da BiH gleda svoj interes i on je potpuno jasan, s tim da će se vidjeti hoće li se obavljati određena prilagođavanja sjednici Vijeća ministara. On je javnost izvijestio kako su već pokrenuli procedure o ukidanju bescarinskih kvota na goveđe, svinjsko i meso peradi za treće zemlje.

“To su zemlje izvan CEFTA-e i Europske unije. Stav ministarstva je da ove kvote ne idu u prilog zaštiti domaće proizvodnje i uvjereni su da će Vijeće ministara BiH na jednoj od prvih sjednica prihvatiti prijedlog ministarstva i ukinuti kvote na približno pet tisuća tona mesa”, kazao je Šarović na početku konferencije. Ovakva odluka, po njegovu mišljenju, omogućit će domaćim proizvođačima da zauzmu tržište koje su do sada u BiH pokrivale treće zemlje.

On je izvijestio kako ima problema oko izgradnje dva granična prijelaza, Bijača i B. Gradiška, preko kojih će se vršiti uvoz i izvoz robe biljnog i životinjskog podrijetla. “U Gradišci je problem prilagođavanje većoj frekvenciji, a u Bijači su to prilazne ceste i oprema koja mora biti montirana” kazao je Šarović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?