Prema izvješću

BiH najrizičnija zemlja u regiji za inoulaganja

Ulaganja
08.03.2013.
u 09:31

Izvješće
 koje tvrdi da je BiH pala tako nisko nikoga i ne iznenađuje

U cijeloj regiji Bosna i Hercegovina je najrizičnija zemlja za ulaganje. Takva tvrdnja se zasniva na najnovijem izvješću konzultantske kompanije specijalizirane za analizu političkih rizika. Pokazuje to “Mapa političkih rizika” za ovu godinu, koju su izradile američka osiguravajuća kuća “Marsh” te konzultantska kompanija “Maplecroft”

Svi su bolje plasirani

Bolje plasirani od BiH u regiji su Hrvatska, Srbija, Crna Gora, pa čak i Albanija. Kvantitativno izraženo, BiH je ocijenjena s 5,53 (od mogućih deset), dok je, primjera radi, Hrvatska dobila 6,85 bodova. Srbija je ocijenjena sa 6,19, dok je Crnoj Gori pripao koeficijent 6,78. Zaostajemo i za Makedonijom (6,40), ali i za Albanijom (5,89). Da je BiH pala tako nisko, nikoga i ne iznenađuje. U izvješću se objašnjava da se u politički nestabilnim područjima poduzetnici suočavaju s najvećim izgledima da bi, primjera radi, njihovi suradnici mogli postati i žrtve političkog nasilja. U Centrima civilnih inicijativa (CCI) kažu da je politička situacija u BiH nestabilna, što se izravno odražava i na investicije koje su sve “tanje”. Podsjećaju da smo i dalje daleko od pridruživanja EU, što je, također, loš znak za investitore.

“Da smo uspjeli predati zahtjev za kandidacijski status to bi značilo i stupanje na snagu sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a samim tim bismo pokazali investitorima da smo stabilna i sigurna zemlja i da mogu ovdje ulagati svoj novac”, ocjenjuje Ivica Ćavar, analitičar u CCI-ju. Analiza obuhvaća dinamične političke rizike u 197 zemalja svijeta koji se odnose na konflikte, terorizam, vladavinu prava i okvirne uvjete po pitanju sigurnosti resursa i infrastrukture, prenijele su agencije.
U tom izvješću, ističe se da su Afrika i arapske zemlje politički najnestabilniji regije na svijetu, pa samim tim predstavljaju i najrizičnija odredišta za ulaganje.

Stanje u ostatku svijeta

Najopasnija zemlja na svijetu i dalje je Somalija s ocjenom 0,82, a slijede Kongo, Sudan, Afganistan, Mjanmar i Irak.
Na prvom mjestu po sigurnosti je Luksemburg s ocjenom 9,04, zatim Novi Zeland, San Marino i Norveška.
Najlošije rangirana europska zemlja je Rusija s ocjenom 3,18. Među državama u Europi Italija ima ocjenu 6,83, Rumunjska 6,62, Bugarska 6,31, Grčka 6,06, Turska 5,10.
U izvješću se ističe da se u politički nestabilnim regijama poduzetnici suočavaju s najvećim rizicima da bi njihovi suradnici, uredi i tvornice mogli postati žrtve političkog nasilja, terorizma ili pak otmica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?