UPOZORENJE

BiH mora biti u stanju provoditi EU pravila!

euzastava
Arhiva VL
07.12.2011.
u 09:31

Sorensen je ukazao da je jako važno pitanje kako se proces uspostave vlasti i reformi može pokrenuti

Vijeće ministara Europske unije pozvalo je političke lidere u BiH da žurno formiraju državnu vladu i posvete se neophodnim reformama na putu u EU. Izražavajući zabrinutost zbog kontinuiranog političkog zastoja u BiH, ministri za europska pitanja i vanjske poslove EU, od bh. lidera su zatražili odgovornost i razvoj zajedničke vizije budućnosti BiH. Iako se zabrinutost i nezadovoljstvo stanjem u BiH vidi iz svake rečenice koju su europski ministri uputili bh. liderima, Vijeće ipak prepoznaje pozitivne aktivnosti u oblasti Zakona o državnoj pomoći, Zakona o popisu, kao i uspostavljanje povjerenstva za primjenu presude “Sejdić i Finci”. Zahtjeva se dalji napredak ka konkretnim rezultatima. Također, naglašava se neophodnost poboljšanja i jačanja efikasnog funkcioniranja države i njenih institucija, uključujući tu i neophodne ustavne promjene.

Provoditi zakone

-BiH morati biti u poziciji usvajati i provoditi zakone i pravila EU, poručeno je iz Bruxellesa. Europski ministri su još jednom ponovili su svoju predanost jačanju podrške BiH. U tom smislu, puna podrška upućena je i radu šefa Izaslanstva EU u BiH. Istodobno, EU je potvrdila da stoji iza uspostavljanja strukturalnog dijaloga o pravosuđu, a kao ključno pitanje postavila i formiranje koordinacijskog mehanizma za rješavanje europskih pitanja, uključujući tu i IPA fondove. Sa sastanka Vijeća ministara EU-a je poručeno da će u okviru sveobuhvatne strategije za BiH biti nastavljeni razgovori s međunarodnom zajednicom o preustroju međunarodnog prisustva u BiH, uključujući i smanjenje opsega posla i moguće premještanje Ureda visokog predstavnika.

Političari odgovorni

Jučer se oglasio i posebni predstavnik EU-a u BiH Peter Sorensen. -Isključiva odgovornost za formiranje Vijeća ministara BiH je na izabranim političarima. Mi smo u više navrata ponudili pomoć, naročito kada se radi o pitanjima vezanim za EU, ali opet je to na kraju politička odluka koja “leži” na izabranim političarima, izjavio je Sorensen. Inače, predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Mevlut Čavušoglu potvrdio je solidarnost Vijeća Europe prema BiH i izrazio žaljenje što napredak u procesu formiranja vlasti i ispunjavanju uvjeta za EU ide sporo. Čavušoglu je pozvao članove Predsjedništva BiH da, u skladu sa svojim nadležnostima poduzmu korake za dalje pregovore i brže formiranje vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?