Dokument s uputama

BiH izradila strategiju za obranu od AIDS-a

HIV
24.10.2012.
u 09:40

Posljednjih godina u BiH se HIV zaraza drži pod nadzorom, ali postoji mnogo faktora koji u svakom trenutku mogu dovesti do širenja epidemije

U odnosu na globalnu epidemiju BiH se za sada smatra državom s niskom refleksijom HIV-a i AIDS-a, a riječ je o manje od 0,1 posto. Međutim, postoji mnogo faktora koji u svakom trenutku mogu dovesti do pojave i širenja epidemije.

Osigurati kvalitetan život

Stoga je Vijeće ministara BiH, prema preporukama stručnjaka, sačinilo strategiju za obranu od HIV-a do 2016. godine. U strategiji za obranu od HIV-a se navodi da se u BiH HIV zaraza u posljednjih nekoliko godina drži pod nadzorom. Zacrtani ciljevi sa stopama HIV-a manjim od jedan posto u općoj populaciji i manjim od pet posto u bilo kojoj ključnoj populaciji kojoj prijeti veći rizik se uspješno realiziraju zahvaljujući programu BiH za borbu protiv HIV-a i AIDS-a i potpori Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije. Intenzivnije aktivnosti na izradi nove strategije za razdoblje 2011. - 2016. godine su započele još sredinom 2010. godine kada je Savjetodavni odbor za borbu protiv HIV-a i AIDS-a u BiH imenovao radnu skupinu za njezinu izradu. Izradu strategije je koordiniralo Ministarstvo civilnih poslova BiH, zajedno sa entitetskim HIV koordinatorima i predstavnikom Zajedničkog UN tima za HIV i AIDS u BiH. Ključna vizija strategije je da BiH država u kojoj će se postupno smanjivati broj novo zaraženih osoba virusom HIV-a i stvoriti okruženje koje će omogućiti svim osobama koje žive sa HIV-om duži, kvalitetan i zdrav život.

Populacija izložena riziku

Ciljane skupine prema kojima će biti usmjerene buduće aktivnosti u skladu s identificiranim potrebama su: opća populacija, ključne populacije kojima prijeti viša razina rizika (MSM, SW i njihovi klijenti, azilanti, izbjegle osobe, mobilne populacije, IKD, zatvorenici, mladi i osobe koje žive na ili ispod granice siromaštva. Također, od ostale populacije izložene riziku spadaju zaposleni u zdravstvenim ustanovama koji dolaze u kontakt s tjelesnim tekućinama, policajci, vojnici, zatvorski zaposlenici, vatrogasci, pripadnici službi spašavanja i drugi. Do danas su u BiH registrirane 163 HIV pozitivne osobe. Ključne populacije za koje je utvrđeno da im prijeti veći rizik od HIV zaraze su: injekcijski korisnici droga (IKD), muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima (MSM), seksualni radnici/ce (SW) i njihovi klijenti, prekogranični migranti, migrantski radnici i mobilne populacije, interno raseljene osobe (IDP), izbjeglice i zatvorenici. Također, značajnu pažnju zaslužuju i romska populacija zbog svoje marginaliziranosti, te mladi, naročito adolescenti i učenici osnovnih škola u ruralnim područjima. U strategiju za obranu od HIV-a do 2016. koju je sačinilo Vijeće ministara BiH su navedeni i statistički podaci prema kojima od ukupnog broja registriranih slučajeva 126 je muškog spola ili 77,3 posto, 34 slučaja zabilježena su kod ženskog spola ili 20,9 posto te za tri slučaja nedostaju podaci o spolu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?