Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

BiH i Albanija će dobiti bezvizni režim prije zime

Ministar vanjskih poslova Italije je istaknuo kako se ne smije izgubiti trenutni zamah kada je u pitanju europska perspektiva zemalja regije
02. lipnja 2010. u 13:14 4 komentara 4 prikaza
Frattini
Foto: AFP

Ministar vanjskih poslova Italije Franco Frattini izjavio je danas novinarima u Sarajevu, nakon ministarskog sastanka EU-zapadni Balkan, da je postignut jedinstveni konsenzus o europskoj perspektivi svih zemalja zapadnog Balkana.

Frattini je kazao kako je na sastanku iskazana potreba ubrzanja liberalizacije viznog režima za BiH i Albaniju te je izrazio očekivanje da će ove dvije zemlje dobiti bezvizni režim prije zime.

Istaknuo je kako ne postoje nikakve političke prepreke za ukidanje viza građanima BiH i Albanije, već da je riječ o tehničkim kriterijima.

Kazao je da je postignut konsenzus i o nužnosti ubrzanja procesa podnošenja aplikacija za člastvo svih zemalja regije te ratifikacije svih sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministar Frattini smatra kako se ne smije izgubiti trenutni zamah kada je u pitanju europska perspektiva zemalja regije, te je kazao da postoji suglasnost o njegovom prijedlogu o održavanju drugih političkih sastanaka nakon ovog u Sarajevu.

Također, potvrdio je kako još nije odlučeno o imenovanju specijalnog predstavnika EU za zapadni Balkan.

 • standup:

  nemozé Europa bez ljimunade...

 • Avatar Zmija
  Zmija: Premium korisnik

  Stendup! Prije bih reko da ne moze Europa bez ljudozdera ( slavena ). Iliri a to znaci Albanci , svi redom na Balkanu jesu Europljani starosjedioci pa i bossovi na Balkanu. Malo strpljenja pajdo, jos malo pa imate da plesete ... prikaži još!te kako vam sviraju Albanci, zar ne osjecas da cak i sada plesete po Albanskom ritmu!

 • Almir71:

  E tacno koje zime. ovo je ona igra sa popovim magarcem\"\" CRKNI MAGARCE DOK TRAVA NARASTE;;Ma nema veze za BiH vazno da je Srbija ispunila sve ;;TEHNICKE USLOVE\'\' i zrela da setanje u evropi. to je zato sto su Karadzica ... prikaži još!ca uhvatili u Beogradu, ih da je on imo vizu u ono doba gdje bi mu bio kraj a ne ovako bio je prisiljen da se seta samo po Beogradskom pasaluku, pa su to europski politicari odma shvatili kao prijetnju za ostale Haske bjegunce i \'\' POD HITNO\'\' su ukinuli vize srbiji, da ne dovode u opasnost i ostale. Ma prezivili smo mi i puno gore stvari ,pa valjda cemo i ovo \'\'DO ZIME \'\'.hahah