BRUXELLES

BiH dobila Mapu puta, ciljeve koje je potrebno ispuniti do kraja 2012.

bruxelles
28.06.2012.
u 09:04

EU je pred BiH postavila niz uvjeta koje je bilo potrebno ispuniti. Jedan od njih je i provedba presude u slučaju Sejdić-Finci.

BiH i domaći političari su opredijeljeni za europski put, poruka je s jučerašnjeg sastanka lidera BiH i Europske unije. - Nema alternative, BiH je mjesto u EU i BiH mora pokazati napredak, kazali su lideri. - Europska unija je jedini put. Trebamo raditi na tome da u budućnosti bude više ovakvih sastanaka, da s razine EU-a znamo što su ciljevi i kontinuirano radimo na tome. Važno je da se ovako sastajemo i otvoreno razgovaramo. Čelnici Europske unije su bili do kraja jasni - nema nametanja rješenja, sve je na nama, domaćim liderima da se dogovorimo, kazao nam je jučer Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH u pauzi sastanka.

Kako doznajemo, liderima je jučer podijeljen i zaključak o kojem su raspravljali kao i Mapa puta s ciljevima koje BiH mora ispuniti do kraja godine, odnosno do kraja listopada. Pozdravne govore na početku sastanka “Dijalog na visokoj razini” s bh. političarima u Bruxellesu uputili su europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele i predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. - Potrebno je dogovoriti koordinacijski mehanizam na državnoj razini, mehanizam efikasnog rješavanja problema među entitetima, rekao je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele u izjavi novinarima. Na političarima iz BiH je da razmijene ideje i odluče kakav bi koordinacijski mehanizam trebao izgledati, rekao je Fuele, dodajući da upravo tome služi “dijalog” koji bi se mogao pretvoriti u stalni oblik razgovora među BiH političarima pod patronatom Europske komisije.

- Naravno da smo svi svjesni povijesti koja političare i građane BiH ostavlja s velikim izazovima koje treba prevladati. Ali zato smo ovdje da pomognemo. Nije naša uloga da donosimo odluke umjesto političara iz BiH, ali naša je dužnost, posebno sada kad čitava regija napreduje prema EU, da pomognemo političarima u BiH da se usredotoče na ono što je zaista bitno i da to riješe, rekao je povjerenik Fuele. Nakon izlaganja europskog povjerenika i predsjedatelja Predsjedništva BiH održana je rasprava o BiH i procesima koji su potrebni za Europsku uniju. Govorili su J. Faull, A Terron i J. Potočnik.

Trojica izlagača su u ime Europske unije govorili o iskustvima Engleske, Španjolske i Slovenije. Nakon toga izlaganje je imao predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i nakon toga bh. lideri pojedinačna izlaganja. Pred kraj sastanka, na kojem je za stolom bilo oko 35 sudionika, upriličena je i večera tijekom koje je europski povjerenik želio čuti o političkoj situaciji u BiH koja se, priznao je, čini kaotičnom. Razgovaralo se o provedbi presude Sejdić-Finci jer to ima jasne posljedice na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno trenutak kada će on profunkcionirati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?