BLAŽ BAKA SLIŠKOVIĆ

BiH će završiti u baražu za Europsko prvenstvo

sliskovic
VL FOTO
07.08.2011.
u 10:54

Blaž Baka Slišković (52) prije mjecec dana preuzeo je klupu Al Ansara. Dočekali su ga kao veliku zvijezdu, a sada je na njemu da rezultatima i dobrom igrom svoje ekipe opravda imidž jednog od najuspješnijih trenera iz BiH

Svako malo Blaž Slišković kaže kako više neće u ovdašnji nogomet. Međutim, svako malo mu se vrati. Napravi zapažen rezultat i ode. S Hajdukom je praktično osigurao naslov prvaka, ali je smijenjen i ‘Bakinu titulu’ uzeo je Štimac. Široki Brijeg digao je u vrh ljestvice, ranije je sa Zrinjskim napravio veliki uspjeh, a bio je najbolji izbornik BiH. Za odlazak na Euro 2004. nedostajao mu je samo pogodak (s Danskom na Koševu bilo je 1:1).

Bakin rad nije cijenjen i tako svako malo pobjegne. Sad je u fazi da ga klubovi na ovdašnjim prostorima nimalo ne zanimaju, kaže, ne bi ga mogle privući ni ponude najorganiziranijih klubova, Dinama ili Partizana. Ponuda Al Ansara, kluba iz Medine bila je predobra kako bi je odbio. Zajedno sa svojim timom suradnika krenuo je u Saudijsku Arabiju i, kako nam je rekao, nije požalio. - Bez obzira što su podneblje i kultura bitno različiti, priviknuo sam se jako brzo. U ljetnom razdoblju vladaju paklene vrućine, ali nije to neki problem. Sa mnom je moj stručni stožer tako da nam je svima mnogo lakše prihvatiti način života u novoj sredini. Sa mnom su trener vratara Nenad Džidić, moj sin Vladimir i Denis Zovko koji su pomoćni treneri i Dario Zrnić kao fizioterapeut - govori na početku razgovora legendarni Baka.


Prati događanja u BiH

Iako je tisućama kilometara daleko, i dalje prati događanja na hrvatskoj i bh. nogometnoj sceni. Kaže kako je ispadanje svih bh. predstavnika iz europskih natjecanja naša realnost od koje ne možemo pobjeći. - Smatram da je to nažalost naša realnost, ne želim ulaziti u neke detalje, ali s obzirom na okolnosti u kojim živimo, ekonomsku situaciju i još neke objektivne poteškoće, to je ipak naša realnost - kaže nam Baka. Mnogi su skloni tvrdnji kako bi Široki Brijeg ove godine prošao dalje u Europskoj ligi da je Baka ostao trener. On je ipak oprezan u takvim izjavama. - Suvišno je pričati o tome što bi bilo kad bi bilo. Promjene na klupi nekada donesu nešto pozitivno, a nekada i negativno. Tako da ne mogu reći bi li se situacija okrenula na drugu stranu da sam ostao - oprezan je naš sugovornik. Zato spremno daje prognozu kada je u pitanju reprezentacija BiH. Prema Sliškovićevoj prognozi, BiH će završiti u baražu za Europsko prvenstvo, a onda je sve moguće. - Mislim da će BiH završiti na drugom mjestu ispred Rumunjske, Bijelorusije i Albanije. Hrvatska će proći bez baraža - prognozira Baka. Na pitanje kako bi ocijenio rad Safeta Sušića, Baka naglašava kako ljudi u BiH trebaju biti zadovoljni radom izbornika.

- U svakom slučaju jako pozitivno. Bez obzira na ambicije bh. sportske javnosti koji su često preoptimistične, mišljenja sam da svoj posao obavljaju na najkvalitetniji mogući način. Kompliciran je posao izbornika, moraju se mnoge stvari poklopiti, trenutna forma svakog igrača, u određenom trenutku forma mora biti maksimalna, a nekada igrači koji se pozivaju nisu uvijek u najboljoj formi, tako da je teško komentirati u čemu je problem kad imaš igrače koji igraju u najjačim europskim ligama a ne postižu uvijek adekvatne rezultate. Još neke europske reprezentacije imaju igrače po najjačim ligama i klubovima pa im nije to jamstvo da će otići na Europsko ili Svjetsko prvenstvo - govori nam Slišković. S priče o reprezentaciji prebacili smo se na Bakin spor između njega i Hajduka. Spor se vuče od 2005. godine kada je Slišković morao napustiti Hajdukovu klupu. Još uvijek se ne nazire konačno rješenje.

- Još smo na sudu, međusobnih kontakata nema, iako sam prije mjesec dana dobio neke naznake od Hajdukova odvjetnika da bi moglo doći do konkretnijih dogovora oko rješenja njihovih dugovanja. Međutim, dosad nije bilo poziva na adresu moje odvjetnice, tako da smo i dalje u pat-poziciji - opisuje nam Baka trenutačnu situaciju. Nema ni kontakta s brojnim suigračima iz Veleža. Iako su bili odlična ‘klapa’ i zajednički slavili brojne pobjede, početkom devedesetih godina u Mostaru su mostovi porušeni, i stvarno i simbolički. - Ne čujemo se danas, nemamo vremena - kazao je Baka koji je ranije kritizirao Vahin rad u Dinamu, a u Saudijskoj Arabiji je i Vahin brat Salem. Halilhodžić je odao priznanje kako je “bosanskoj reprezentaciji Baka dao imidž da se ne smatra samo bošnjačkom”. 


Što bi mijenjao?

Kada se spomene Baka, prva asocijacija mnogima su bježanje iz karantena, izlasci... Ne krije to i priznaje da bi danas neke stvari radio drukčije, da bi se više pazio. ‘Da su mi one godine i ova pamet’, pomislio je često. - Više bih vodio računa o sebi i pomagao sebi, nego što sam na svakojake načine pomagao drugima. Možda sam mogao više postići, žao mi je što su neostvareni ciljevi ostali odlazak na barem jedno Europsko i Svjetsko prvenstvo. Zato pokušavam kao trener nadoknaditi neke stvari - priznaje Baka. Iako je bio među najtraženijim igračima bivše Jugoslavije, pa i u Europi, Slišković nije ni približno zaradio koliko je mogao. - Ako je tada cijena bila X, to danas treba pomnožiti puta 30, tolika bi danas bila moja plaća - kaže čovjek koji je bio uzor i Zinedineu Zidaneu. Ipak, dodao je kako nije samo novac taj koji danas uništava ljepotu najvažnije sporedne stvari na svijetu. - Ima još puno toga što danas uništava nogomet - zaključio je Baka na kraju razgovora, a više pročitajte u sportskom tjedniku Max.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije