POSLJEDICE NERADA

BiH će biti isključena iz Vijeća Europe

vijeceeurope
VL FOTO
03.12.2010.
u 08:58

Specijalna predstavnica glavnog tajnika VE u BiH Caroline Ravoud upozorila bh. vlasti na posljedice

Ako BiH ne provede presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci”, mogla bi se suočiti s posljedicama, među kojima je i isključenje iz Vijeća Europe, upozorila je specijalna predstavnica glavnog tajnika VE u BiH Caroline Ravoud. Precizirala je da se BiH u slučaju neprovođenja presude suočava s mogućnošću da mandat njenom izaslanstvu pri Parlamentarnoj skupštini VE bude doveden u pitanje, odnosno da izaslanstvo bude spriječenao sudjelovati u raspravama i glasovati. “To je sankcija koja se rijetko događa, ali to je mogućnost do koje može doći zbog neprovođenja presude”, naglasila je Ravoud.

Također je rekla da je VE inzistirao da presuda bude provedena prije listopadskih izbora i da su sljedeći rok izbori 2014. “Presuda ne sadrži rokove za provedbu, ali će VE preko izvještaja koje će BiH podnositi pratiti aktivnosti na njenom provođenju. Ako se u izvještajima vidi da nije postojala ozbiljna volja da se presuda provede, onda će doći do konačnih sankcija kojih nije bilo za 60 godina postojanja VE”, upozorila je. Govoreći na konferenciji “Kako provesti presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci?”, ona je upozorila da se neprevođenjem ove presude krše ljudska prava u BiH.

“Poštovanje ljudskih prava uvjet je za sudjelovanje BiH u europskim integracijama, a njenim neprovođenjem krši se i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju”, istaknula je Caroline Ravoud. Prema njenim riječima, svi su suglasni da je u BiH potrebno provesti presudu Europskog suda za ljudska prava, odnosno promijeniti diskriminatorske odredbe Ustava BiH, ali je pitanje kako to učiniti. “Vijeće Evrope spremno je ponuditi pomoć, ali ustavne promjene moraju biti rezultat konsenzusa i unutarnjeg dogovora”, naglasila je Ravoud dodavši da je pri donošenju ustavnih promjena potrebno ispoštovati princip dvotrećinske većine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?