KAZNA

BiH bi uskoro mogla biti izbačena iz Vijeća Europe

vijeceeurope
VL FOTO
18.10.2011.
u 11:10

BiH prijete ozbiljne posljedice u slučaju neuspjeha povjerenstva za provedbu presude “Sejdić-Finci”

Bosna i Hercegovina bi mogla biti izbačena iz Vijeću Europe! To je najcrnji mogući, ali i vrlo realan epilog eventualne neprovedbe presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci“.

Propisani rokovi

Svi se nadaju kako će nedavno uspostavljeno parlamentarno povjerenstvo, sukladno propisanim rokovima, do kraja godine pripremiti izmjene Ustava i Izbornog zakona i tako ispuniti dvije godine staru obvezu iz spomenute presude, a to je promjena diskriminirajućih odredbi koje onemogućavaju pripadnike nacionalnih manjina da budu birani u najmanje dvije institucije vlasti BiH. No, politički nesporazumi o ovom pitanju su veliki, pa postoji realna opasnost da rad povjerenstva doživi fijasko. U tom slučaju moguće su i ozbiljne reakcije europskih institucija. Prvi odgovor Europske unije svakako će biti potpuno zamrzavanje svih aktivnosti na daljem približavanju BiH ovoj asocijaciji. Provedba presude je odavno postavljena kao jedan od glavnih uvjeta za bilo kakav nastavak procesa integracije BiH u Uniju. Druga organizacija izravno zainteresirana za provedbu presude i uklanjanje diskriminacijskih odredbi iz Ustava i Izbornog zakona BiH je Vijeće Europe. Ne treba zaboraviti da je Europski sud za ljudska prava i nastao u okviru Vijeća Europe. Sve konačne odluke Europskog suda za ljudska prava su obvezujuće za države kojih se tiču. U nedostatku drugih mehanizama i sankcija, Vijeće ministara Vijeća Europe može vršiti politički pritisak, a kao krajnja mogućnost spominje se i isključenje iz Vijeća Europe zemlje koja ne provodi odluke Europskog suda.

Vrlo jasnu poruku u tom svjetlu bosanskohercegovačkim vlastima je tijekom nedavne konferencije u organizaciji njemačke fondacije Konrad Adenauer izrekla direktorica Ureda Vijeća Evrope u BiH, Mary Ann Henneessy. 
 -U travnju 2012. godine bit će 10 godina kako je BiH članica Vijeća Europe, 10 godina otkako je Vijeće Evrope procijenilo da BiH jeste država koja je zasnovana na demokraciji, ljudskim pravima, vladavini prava. Bilo bi žalosno da 10 godina proslave njenog članstva može biti u svjetlu nekih nedoumica može li ona uopće biti članica Vijeća Europe prema tim istim principima, kazala je Henneessy. 
 Po njenim riječima, članstvo u Vijeću Europe je dokaz predanosti BiH evropskim vrijednostima i dokaz sposobnosti BiH kao države da pokaže kako može slijediti demokratske principe i vladavinu prava. Je li to doista tako BiH će pokazati odnosom prema provedbi presude u predmetu „Sejdić i Finci“.

Blamaža države

Isključenje BiH iz Vijeća Europe bila bi neopisiva blamaža države, koja se ionako pokazuje nedoraslom članicom međunarodne zajednice. Članstvo u Vijeću Europe jedan je od rijetkih integracijskih uspjeha kojima se BiH do sada može pohvaliti u zadnjih petnaestak godina. U slučaju neprovedbe presude „Sejdić-Finci“ prijeti nam izbacivanje iz ove najstarije europske organizacije, koja trenutačno okuplja 47 zemalja s više od 800 milijuna Europljana.

Komentara 4

BO
bomba
14:12 18.10.2011.

BiH je slučaj. Jedni zagovaraju savez sa majkom Rusijom, drugi teže ka islamskim integracijama samo malo upakirano da ne smrdi jako, a treći preko Hrvatske žele biti dio Europe. Svi vuku sebi i što onda očekivati od te slučaj države. U kojoj još državi postoje tri pobjedničke vojske? ako postoji onda je još u ratu, ali BiH je zvanično u miru i kao takva ima proslave tri pobjedničke vojske. Pa tko je onda izgubio? BiH nema perspektivu i kao takva treba nužne rezove i promjene. Ili će se ono dogovoriti o unutrašnjem uređenju na zadovoljstvo sva tri konstituivna naroda ili će se lijepo dogovoriti o razlazu pa da svatko na svojoj teritoriji slavi pobjedničku vojsku. Molim dogovorite se ljudski o razlazu da u to ne uvlačite susjede i širi svijet jer niste toliko interesantni da se ostali bave vašom problematikom dosta je njima njihovog jada.

KI
kitikat
16:17 18.10.2011.

imas li jos neku zelju,bomba nece bosna nigdje,Bosnjaci nece dati da ode ni u rusiju ni u hrvatsku,amigo,kontas

BO
bomba
16:55 18.10.2011.

18.10.2011. u 16:17h kitikat je napisao/la: -------------------------------------------------- Kontam ja. Iz mog si teksta izbacio zapadnu integraciju isto tako istočnu koja započinje inicijativom rusije. Ali si zaboravio naglasiti da Bošnjaci neće praviti ISLAMSKU državu u Europi. Jel to namjerno potvrđuješ onoješ ono što je javna tajna. Od bosne napraviti prvu europsku islamsku državu. da si u svom komentaru prvo napao islamizaciju Bosne po uzoru na one države sa bliskog istoka ja bi ti vjerovao ali ti si sve napao ali si islam branio kroz ime Bosna. Bosna nema korijene i otomansko carstvo je uništilo povijest bosne.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?