Objavljen nacrt

BiH bi mogla brzo biti suspendirana iz Vijeća Europe

Vijeće Europe
23.09.2013.
u 10:25

Objavljena
rezolucija će se naći na dnevnom redu Vijeća Europe idućeg mjeseca

BiH bi mogla biti suspendirana iz Vijeća Europe ako ne bude temeljnog napretka u provedbi odluke u predmetu “Sejdić - Finci” prije izbora u listopadu 2014. godine, navodi se u nacrtu rezolucije koji je Vijeće Europe objavilo na svojoj web-stranici. U nacrtu rezolucije navodi se da Bosna i Hercegovina ne provodi određene sugestije i zahtjeve Vijeća Europe i upozorava da će, ako ne bude promjena do izbora u listopadu 2014., članstvo BiH u ovom tijelu biti dovedeno u pitanje. U dokumentu se navodi da je monitoring tim za BiH predložio da Parlamentarna skupština zatraži od Vijeća ministara da razmotri suspenziju BiH ako ne bude temeljnog napretka u provedbi odluke “Sejdić - Finci” prije izbora u listopadu 2014. godine. Rezolucija će se naći na dnevnom redu Vijeća Europe idućeg mjeseca i očekuje se da će je Parlamentarna skupština usvojiti.

Razočaranje situacijom

U tekstu, u kome se većinom izražava razočarenje situacijom u BiH, ističe se da je ova institucija tražila da Ustav Bosne i Hercegovine bude promijenjen, kao i Izborni zakon, i uklonjene odredbe o diskriminaciji. Nakon donošenja odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić - Finci” 2009. godine, Vijeće Europe pojačalo je inzistiranje na promjenama, ali rezultata nije bilo.

“Skupština ponovno naglašava da je provedba odluke “Sejdić - Finci” prvi korak u pravcu sveobuhvatne promjene Ustava. Ona je potrebna da se Bosna i Hercegovina oslobodi institucionalne košulje nametnute Daytonskim sporazumom i uputi prema modernoj i funkcionalnoj demokraciji koja je kompatibilna s europskim principima, u kojoj svaki građanin, bez obzira na nacionalnost, uživa ista prava i slobode”, navodi se u nacrtu rezolucije. Skupština posebno razmatra restriktivna pravila za utvrđivanje kvoruma, vrlo često korištenje entitetskoga glasanja i nejasno definirano pravo “vitalnog nacionalnog interesa”.

Preglasavanje

Umjesto da ti mehanizmi sprečavaju preglasavanje, oni se sustavno zloupotrebljavaju kako bi se blokirao proces odlučivanja - navodi se u jednoj od točaka rezolucije.

Zbog stalnog odbijanja vlasti da prihvati zahtjeve i preporuke Vijeća Europe, izvjestitelji za Bosnu i Hercegovinu preporučili su i da sljedeće parlamentarno izaslanstvo iz Bosne i Hercegovine ne bude prihvaćeno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?