APSURD

Bh. sudovi ne mogu suditi u odsutnosti

sud
VL PHOTO
09.08.2010.
u 07:54

Upravo zbog ove problematike očekuje se kako će prve reforme nakon izbora biti upravo u području pravosuđa. I stručnjaci očekuju promjene

Sve je više zahtjeva da se u pravosudnu praksu u Bosni i Hercegovini uvede mogućnost suđenja u odsutnosti, pa bi se lako moglo dogoditi da to bude prvi reformski korak u pravosuđu poslije izbora.

Mišljenje stručnjaka


Nakon što je više stručnjaka i organizacija ukazalo na potrebu uvođenja ovog instituta, službeno očitovanje o tome od Vijeća ministara zatražio je i zastupnik u državnom Parlamentu Husein Nanić. Istaknuo je kako ima mnogo argumenata u prilog uvođenja odredbi o suđenju u odsutnosti u važeće zakone o kaznenom postupku BiH i entiteta. Nanić je također podsjetio da takva praksa postoji u susjednim državama, ali i u Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, kao najvažnijoj europskoj sudbenoj instituciji za 47 država članica Vijeća Europe, Ovaj sud je, primjenjujući Europsku konvenciju o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, donio i presude koje se odnose na suđenje u odsutnosti.

Izmjene utemeljene


-Izmjene su time utemeljene i na presudama ovoga suda, iz čega proizlazi da su postojeća četiri zakona o kaznenom postupku u daytonskoj BiH protivna Europskoj konvenciji, a time i daytonskom Ustavu BiH, jer je Europska konvencija sastavni dio daytonskog Ustava, objasnio je Nanić. Jednako važan aspekt je, tvrdi, i to što Hrvatska i Srbija primjenjuju mogućnost suđenja u odsutnosti, pa često i u slučaju protiv državljana BiH. - Dobro bi bilo da se ovo pitanje regulira na jedinstven način u cijeloj regiji. Također, trebao bi se uvesti jedinstven princip kako bi se ubuduće izbjegli slučajevi poput onog Ilije Jurišića, za koje bi bilo mjerodavno isključivo pravosuđe matične zemlje, kazao je Nanić. Očitovanje državne vlade o ovoj inicijativi još uvijek se čeka, ali nije realno očekivati bilo kakve konkretne prijedloge zakonskih izmjena u aktualnom mandatu koji je na izmaku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?