ZAŠTITA

Bh. Hrvati mogu tražiti zaštitu svojih prava pred UN-om

UN
VL FOTO
11.08.2011.
u 10:03

Hrvati mogu tražiti zaštitu svojih prava u okviru Organizacije Ujedinjenih naroda

Bosanskohercegovački Hrvati mogli bi zatražiti institucionalnu zaštitu svojih prava u okviru Organizacije Ujedinjenih naroda nakon što je Bosna i Hercegovina službeno prihvatila ratifikaciju Fakultativnog protokola uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.

Kršenje prava

Ovim protokolom utvrđuje se nadležnost i postupak djelovanja posebnog odbora UN-a po žalbama o ozbiljnim kršenjima ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava pojedinaca ili skupina u zemljama članicama ove svjetske organizacije. Imajući u vidu skoro jednoglasne tvrdnje hrvatskih političkih predstavnika o generalnom kršenju nacionalnih prava, uključujući i ona pobrojana u spomenutom dokumentu, nije isključeno da neka od hrvatskih organizacija iz BiH uputi predstavku posebnom UN-ovom odboru i zatraži istragu o kršenju ekonomskih, socijalnih ili kulturnih prava bh. Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda u zemlji.

Značenje Fakultativnog protokola i mogućnost njegove primjene već su prepoznali hrvatski zastupnici u državnom Parlamentu. Jedan od njih, Mato Franjičević, kaže kako on jamči primjenu temeljnih odredbi o pravima naroda.

-Apsolutno podržavam ratificiranje Fakultativnog protokola kojim se predviđa uspostava posebnog odbora za gospodarska, socijalna i kulturna pitanja. Time se zapravo omogućava da se temeljem stavova iskazanih u samom Paktu donose i konkretne odluke i da sam Pakt ne ostane tek popis lijepih želja, nego da se prema njemu uređuju odnosi u zemljama članicama UN-a. I to tako da više ne bude preglasavanja naroda, da jednom narodu drugi ne određuje njegove predstavnike, nego da svaki narod, sukladno pravu na samoodređenje, može donositi takve odluke, ustvrdio je Franjičević.

Prijedlog odluke

Prijedlog odluke o ratifikaciji Fakultativnog protokola Predsjedništvo BiH prihvatilo je još u studenome prošle godine i uputilo ga u parlamentarnu proceduru. Odluku o pristupanju Fakultativnom protokolu kolektivni šef države donio je, pak, još u travnju 2010. godine i ovlastio bh. veleposlanika pri UN-u, Ivana Barbalića, da isti potpiše. On je to uime države BiH uradio 12. srpnja prošle godine, odnosno prije više od godinu dana. Njegova ratifikacija u bh. Parlamentu kasnila je zbog problema s konstituiranjem vlasti na državnoj razini. Na dnevnom redu Zastupničkog doma našla se tek na jednom od prošlomjesečnih zasjedanja. Značenje ratifikacije je važno jer tim potezom BiH priznaje nadležnost UN-ova odbora na svom teritoriju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?