Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Bh. građanin popije tek 5,32 litre vina godišnje

Žilavka i blatina su dobre samo ako su zasađene u jednom dijelu Hercegovine, tvrdi dr. Marko Ivanković
29. rujna 2010. u 08:01 0 komentara 8 prikaza
vino
Foto: Reuters/Pixsell

Berba grožđa u Hercegovini je pri kraju. Prepuni su podrumi kvalitetnog mošta, od kojeg nastaju još kvalitetnija vina, a vinogradari, posebice oni manji, muku muče što s grožđem, odnosno s budućim vinom? Jedinstvene sorte žilavke i blatine su isključivo vezane uz Hercegovinu, a vina pravljena od ovih sorti proslavila su hercegovačke vinare.

Samo dio Hercegovine

-Nisu ove sorte vezane uz Hercegovinu, preciznije vezane su uz dio Hercegovine. Bilo je pokušaja da se ove sorte uzgoje na nekim drugim područjima. No, to jesu bile žilavka ili blatina, ali ni slične onim hercegovačkim, rekao je dr Marko Ivanković, direktor Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru. Ovaj zavod pokušava svojim stručnim savjetima, ali i analizama unijeti u proizvodnju vina, osim stoljetnog iskustva, i dio znanosti. Kako tvrde u Zavodu, sve više ljudi traži stručne savjete, a kvaliteta vina podignuta je na višu razinu. Osim savjetovanja koje je besplatno, kako tvrde u Zavodu, oni vrše i analize, ali bez njihovih papira nemoguće je vino izvesti iz BiH. Njihove certifikate priznaju sve članice EU-a.

Prema podacima FAOSTAT-a, prosječan bh. stanovnik godišnje popije tek 5,32 litre vina. Primjerice, stanovnik Francuske i Italije pije deset puta više vina. Nisku potrošnju vina pripisuju padu kupovne moći, ali i visokim cijenama vina, drugi opet kao važan podatak navode i religijski čimbenik. Premda nema podataka za Hercegovinu, sigurno je da bi prosjek u tom dijelu bio i nekoliko puta veći. Za kvalitetno vino potrebno je prije svega kvalitetno grožđe. -Kada ga brati?

Nije važan samo slador

-Onda kada je koncentracija šećera najveća, a to je moguće utvrditi samo u vinogradu. Osim šećera, važna je i prisutnost kiselina i niz drugih čimbenika, koje je jedino moguće odrediti u laboratoriju. Posljednjih 10-ak godina sve više ljudi, pa i manjih proizvođača koristi naše ili neke druge stručne savjete i analize, rekao je Mario Leko, pomoćnik direktora za biljnu proizvodnju. Prema posljednjim podacima, u BiH se godišnje proizvede 17,6 tisuća tona grožđa od kojeg se odlije 11,44 tisuće tona kvalitetnog hercegovačkog vina.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.