RASPRAVA

Bezvizni režim za BiH i Albaniju do Božića

granica (1)
Davor Puklavec/Pixsell
07.10.2010.
u 09:10

Tanja Fajon, zastupnica u Europskom parlamentu, uvjerena da će BiH i Albanija dobiti zeleno svjetlo za ukidanje viza

- Potpuno sam uvjerena da će prijedlog o ukidanju viza BiH i Albaniji dobiti zeleno svjetlo u Europskom parlamentu, te da će Europsko vijeće početkom studenoga potvrditi ovakvu odluku Parlamenta kako bi bezvizni režim za BiH i Albaniju mogao biti ukinut negdje oko Božića, izjavila je jučer uoči zasjedanja Europskog parlamenta Tanja Fajon, zastupnica u Europskom parlamentu, koja je i najviše lobirala za ukidanje viza građanima BiH i Albanije. -Svi uvjeti za viznu liberalizaciju ispunjeni su i mislim da nema nikakvog razloga odgađati to pitanje, izjavila je Fajon te naglasila kako je cijelo vrijeme inzistirala da vizna liberalizacija ostane tehničko, a ne političko pitanje. Svojim protivljenjem viznoj liberalizaciji BiH, Francuska je ovo pitanje stavila u politički kontekst.

Fajon je jučer izjavila kako je uvjerena da će, usprkos protivljenju Francuske o kojem je čula u medijima, Europski parlament izglasati ukidanje viza BiH i Albaniji. Jedan od razloga bojazni Francuske i još nekih zemalja bio je priljev imigranata nakon ukidanja viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Fajon je rekla da je dobro što su BiH i Albanija iz toga mogle naučiti lekciju te da u njihovom slučaju ne očekuje slične probleme.

- Ono što smatram važnim za ove dvije zemlje je dobra kampanja pred odluku o ukidanju viza. Ljudima je, smatram, objašnjeno da ukidanje viza znači slobodu kretanja, a ne pravo na azil ni mogućnost zapošljavanja u zemljama EU-a. Građani BiH i Albanije zaslužili su da im vize konačno budu ukinute, kazala je Tanja Fajon. Komentirajući rezultate izbora u BiH, Fajon je izjavila kako očekuje da će novoizabrane vlasti raditi u interesu svih građana, ali i da je svjesna teškog političkog i ekonomskog stanja u kojemu se BiH nalazi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?