AKCIJA POLICIJE

Bez vozačkih dozvola ostaje oko 850 vozača s PTSP-om

vozacka
Pixsell
11.01.2011.
u 08:04

U okolici Tuzle bez vozačkih dozvola ostalo 20-ak branitelja oboljelih od PTSP-a, akcija policije se nastavlja

Na adrese građana Federacije BiH koji su oboljeli od različitih vrsta psihičkih poremećaja počela su stizati prva rješenja po kojima moraju vratiti svoje vozačke dozvole, jer su, prema Zakonu o sigurnosti u prometu i naknadno provedenim medicinskih vještačenjima, nesposobni upravljati motornim vozilom. Federalni zavod MIO, koji posjeduje dokumentaciju s imenima osoba koje primaju mirovine zbog psihosomatskih oboljenja, sukladno spomenutom zakonu, policiji su do sada dostavili imena od oko 850 osoba, koje ne bi smjele upravljati motornim vozilom ili posjedovati vatreno oružje.

Dopisi idu u policiju

Iz Zavoda za mirovinsko-invalidsko osiguranje FBiH napominju da će nastaviti s dostavom podataka i tijekom ove godine, a na zdravstvenim institucijama je hoće li osobu proglasiti psihički dovoljno neubrojivom, da joj se oduzme vozačka dozvola ili dozvola za posjedovanje vatrenog oružja.

Pobuna branitelja

Novi Zakon o sigurnosti u prometu taksativno je naveo velik broj neurotskih poremećaja vezanih uz psihički stres. U njih spadaju teži anksiodepresivni, fobično-anksiozni, disocijativni, opsesivnokonfuzivni i recidivirajući poremećaji koji se ne mogu uspješno regulirati terapijom. Branitelji su ovu odluku kritizirali još 2007., kad je odgođena primjena pravilnika prema kojem je kronični PTSP s psihotičnim epizodama i odlikama trajne promjene osobnosti prolongiran upravo na njihov zahtjev. Tada su udruge branitelja i invalida rata liječenih od PTSP-a s izvanredne sjednice izdale oštar prosvjed tvrdeći da je među njima zavladala panika jer je objavljeno da će svi oboljeli od PTSP-a ostati bez svojih vozačkih dozvola. U okolici Tuzle policija je uzela 20-ak dozvola, zbog čega udruge prosvjeduju.

Ključne riječi

Komentara 1

KO
kolovoz
20:15 11.01.2011.

to drzim ispravnim to je bolest koju se mora uvazavati ali misliti preventivno da se ne desi tragedija.protive se oni lazni ptsp umirovljenici jer bi oni i dalje vozikali se i mozebitno poslovali

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?