Razgovor

Bez promjene Izbornog zakona Hrvati ne trebaju izlaziti na izbore

Mato Franjičević
15.11.2012.
u 09:16

Ovako definirana parlamentarna većina nosi određene rizike

Hrvatske stranke su podržale odluku o odgodi sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH do sastanka „šestorke“ na kojem se očekuje dogovor o svim važnim pitanjima funkcioniranja nove parlamentarne većine. Predsjedatelj Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mato Franjičević za Večernji list kaže da je optimist kada je u pitanju mogućnost vladajuće koalicije da pozitivno iskoristi ostatak izbornog mandata. Navodi i uvjete od kojih će ostvarenje tih planova ovisiti.

• Kako Vi gledate na odluku i razloge za odgodu zasjedanja Zastupničkog doma do 22. studenoga?

Klub zastupnika HDZ-a BiH, a i HDZ-a 1990., su u nekoliko navrata ranije bili protiv smjene Denisa Bećirovića, prvenstveno iz principijelnih razloga. Ne može se ići na smjenu jednog čovjeka, a da već nije utvrđeno tko će ga zamijeniti. Tako se riskira ulazak u jedan neustavan prostor djelovanja. HDZ je bio uzdržan prilikom izjašnjavanja o smjeni, a stranke koje su podržale tu smjenu sada su u prilično nezavidnoj situaciji, jer SDP, po svemu sudeći, ponovno planira predložiti gospodina Bećirovića. Nekima će predstavljati problem objasniti zašto su jučer dizali ruku za njegovu smjenu, a danas ga ponovno biraju. Mislim da tu leži jedan od glavnih razloga odgode sjednice, a odgoda je doista nužna ako nije osigurana većina koja će izvršiti imenovanje bošnjačkog kandidata u kolegij Zastupničkog doma. Prelazak na bilo koju točku dnevnog reda prije tog imenovanja predstavlja veliki rizik za ustavno funkcioniranje Zastupničkog doma.

• Može li ovaj status quo potrajati do sljedećih izbora za dvije godine i koje su posljedice takve situacije?

Ja mislim da ne može i ako se to dogodi bit će to katastrofalno za Federaciju i njezine građane, a posljedično i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?