ALARMANTNO

Bez povećanja doprinosa na plaće kolaps s isplatom mirovina

Umirovljenici
03.07.2013.
u 09:26

Dodatno bi se otežalo poslovanje kompanija s novim opterećenjem

Isplata mirovina za lipanj počet će u petak, 5. srpnja, odlučeno je na posljednjoj sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda mirovinsko-invalidskog osiguranja iako pri tome na kraju prošloga mjeseca nije prikupljen dovoljan iznos sredstava za isplatu svih mirovina. 
Glasnogovornik Zavoda MIO Tomislav Kvesić istaknuo je kako se isplata sigurno neće završiti u petak, čime je djelomično sugerirao

Rasprava u zavodu

“Ne očekujemo ništa izvanredno. Isplata počinje u petak, ali zasigurno neće biti završena toga dana i očekujemo da će biti realizirana u sljedećih nekoliko dana”, rekao je Kvesić za Večernjak. On, međutim, nije mogao potvrditi ni demantirati da nije prikupljen dovoljan iznos novca, kao ni o tome u kolikim se financijskim problemima nalazi zavod čije je sjedište u Mostaru. Po dostupnim informacijama radi se o značajnom iznosu zbog čega će isplata doslovno početi u petak, kao i ostalih mjeseci, te će se zbog vikenda najveći dio ustvari podijeliti do 10. dana mjeseca srpnja što sugerira o vještim menadžerskim potezima u Zavodu MIO kako prikriti stvarno stanje stvari. A prema podacima koji su prezentirani članovima Upravnoga odbora, Zavod MIO je u financijskim dubiozama većim od 70 milijuna maraka, što je odavno ugrozilo poslovanje i cijeli sustav isplate mirovina. Najveći problem u svemu je slaba naplata doprinosa, ali i federalne vlasti koje su MIO, odnosno umirovljenike doveli u ozbiljne probleme. Situacija je takva da od novca od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zavisi svaka isplata sljedeće mirovine jer vlasti u Federaciji BiH nisu u stanju osigurati jedanaest milijuna maraka koliko treba izdvajati za isplatu mirovina koje su dodijeljene pod posebnim uvjetima. Valja, međutim, reći kako postoji malo razloga za optimizam među umirovljenicima jer se visina prihoda gotovo stalno smanjuje zbog loše ukupne ekonomske situacije i sve većeg broja kompanija kojima su ili blokirani računi, ili su pak u situaciju staviti ključ u bravu.

Bez win-win pozicije

Kao moguće rješenje direktor Zavoda MIO Zijad Krnjić vidi u tome da se povećaju stope doprinosa za mirovinsko-invalidsko osiguranje kako bi se stvorili uvjeti za stabiliziranje isplate mirovina. Ovakvo rješenje se čini jedinim mogućim da bi se s jedne strane zaštitili umirovljenici, no to s druge strane ‘pila upravo granu na kojoj sjede’. Odnosno, u tome slučaju novih novčanih pritisaka na poslodavce, vjerojatno će doći do ili smanjenja osnovica plaća, ili pak smanjivanja broja zaposlenih, čime bi se rezultati poslovanja MIO sveli na gotovo istovjetan nazivnik. Krnjić svoje razmišljanje pravda time da se u FBiH i Republici Srpskoj plaćaju najniži doprinosi na plaće u regiji, odnosno Europi. Bilo kako bilo, jedno je sigurno, povećanja mirovina neće biti tako skoro zbog velikog broja nezaposlenih i nepostojanja strategije ekonomskog oporavka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?