Zasjedanje PIC-a

Bez podjele Mostara

PIC
01.12.2012.
u 12:06

Da bi se postigao kompromis, sve stranke će morati praviti ustupke i niti jedna stranka neće postići sve svoje ciljeve

Nema više izgovora za dalja kašnjenja na europskom putu, glavna je poruka koju su s dvodnevnog zasjedanja u Sarajevu uputili bh. liderima članovi Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC). Predstavljajući zaključke sastanka, visoki predstavnik Valentin Inzko ustvrdio je kako je međunarodna zajednica spremna pomoći Bosni i Hercegovini gdje god je to moguće i prikladno.

Ubrzan napredak

Nakon konačne reorganizacije strukture vlasti na državnoj razini, PIC očekuje da se vidi ubrzan napredak. - Međunarodna zajednica vjeruje da je put naprijed u stavljanju fokusa na proces euroatlantskih integracija. Na žalost, stvarnost je takva da BiH ne ostvaruje pomake koje građani i međunarodna zajednica žele vidjeti, ali postoje razlozi za vjerovanje da se u sljedećim mjesecima mogu postići zadovoljavajući pomaci, kazao je Inzko. Jedna od glavnih tema sastanka PIC-a bilo je stanje u Mostaru, a kako je kazao Inzko, Upravni odbor je dao punu podršku pregovorima koji se vode uz pomoć OHR-a. Unutar Upravnog odbora postoji konsenzus oko četiri ključne točke. Prvo, da postoji želja da domaće stranke postignu kompromis koji će se usvojiti u institucijama BiH. Drugo, da bi se postigao kompromis sve stranke će morati napraviti ustupke i niti jedna stranka neće postići sve svoje ciljeve.

Poštivanje odluka

Trećim zaključkom se poručuje da se postignutim kompromisom moraju poštovati odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, omogućiti da se u Mostaru održe izbori što je moguće prije te da se osiguraju zaštitne mjere za konstitutivne narode koji žive u Mostaru. U četvrtoj točki se ističe kako nema podjele Mostara na nacionalnoj osnovi, jer PIC želi više, a ne manje integracija.

-OHR je opredijeljen da sa strankama radi kako bi se vidjelo možemo li pomoći u postizanju takvog kompromisa. Možemo pomoći da se pokušaju identificirati stvari u kojima postoji dogovor, potencijalne prepreke i potencijalne mogućnosti. Ali, na kraju, same stranke će morati pokazati fleksibilnost, volju i liderstvo da donesu teške odluke koje će dovesti do kompromisa - kazao je Inzko, dodajući kako je on ipak optimističan u pogledu rješenja problema u Mostaru. PIC je razmotrio i nedavna politička zbivanja u Federaciji Bosni i Hercegovini te pozvao vlasti da poštuju Ustav i procedure uspostavljene zakonom.

Posebno je upućen poziv nadležnim tijelima da izvrše popunu Ustavnog suda Federacije BiH kako bi on mogao raditi u punom kapacitetu. Još jednom je istaknuta potpora suverenitetu i teritorijalnom integriretu Bosne i Hercegovine, kao i poštovanju Daytonskog sporazuma, a PIC se osvrnuo i na pitanje vladavine zakona.

-Međunarodnu zajednicu ne zanima tko je na vlasti, ali očekujemo da sukladno demokratskim normama, sve stranke poštuju Ustav i zakone - kazao je Inzko.

On je zahvalio i stranim sucima i tužiteljima koji krajem ove godine odlaze s pravosudnih dužnosti u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?