Trgovina

Bez obzira na recesiju - Gorica i dalje ostaje centar trgovine

gorica
ARHIVA VL
20.01.2012.
u 10:25

Većina građana u kupovinu dolaze vikendom, kada kupe veću količinu namirnica. Mnogi su navikli na ovo mjesto kao mjesto stare kupnje

Prije nepunih mjesec dana počele su špekulacije o povećanju PDV-a u Hrvatskoj na 25 posto. Strah i panika, koji su već odavno prisutni među ljudima, još je više ubrzao rad srca mnogima, koji u današnje vrijeme jedva spajaju kraj s krajem.

Plus zemlje

Mediji su taj slučaj ozbiljno popratili, utvrdivši još jedan segment života nakon većeg PDV-a “Kupci će ponovno kupovati u BiH”. Većina je navela PDV koji iznosi 17 posto, i niže cijene artikala nego u susjednoj državi. Kada susjedi vide tu perspektivu, čovjek iz BiH počne se pitati, kako mi ne vidimo taj plus ove zemlje? Otišli smo do Gorice, par metara prije granice s Hrvatskom da iz prve ruke provjerimo koliko se kupuje i što se kupuje. Subota poslijepodne, ljudi već vrte u glavi nedjeljni dan odmora, stoga zaključismo da nismo pogriješili pri odabiru dana. Centar trgovine i prva oaza u koju susjedi ulaze je veliki trgovački centar i omiljena destinacija za kupnju velikog broja žitelja Hrvatske, koji kupuju u BiH. Kupaca ima, radi se punom parom, a jednu gospođu čiji nam se naglasak učinio “inozemnim” na trenutak smo pozvali da nam prokomentira njen razlog dolaska u ‘hercegovački shopping’.

Prvo nas je zbunjeno pogledala misleći da ćemo je optužiti za krađu, ili malo blaže, da ćemo joj pomoći gurati dvoja kolica sa stvarima, no kada smo se predstavili, gospođa od koje smo doznali da je iz Imotskog, ljubazno nam je rekla:

- Već više godina dolazim ovdje kupnju. Najčešće vikendom i tada kupim veću količinu namirnica koje mi trebaju. Već sam na ovo mjesto navikla kao na mjesto stare kupnje, i sumnjam da bih ga sada mijenjala. Nakon trgovačkog centra, odlučili smo malo prošetati i okolicom. Kafić do tog prodajnog centra, solidno je ispunjen gostima.

Prije je bilo više

- Osjeti se kriza i nedostatak novca. Prije se preko granice dolazilo mnogo više, ovo danas je puko preživljavanje. Teško se normalna plaća može zaraditi. Ipak radimo, pa koliko i dokad, vidjet ćemo.

Napuštajući Goricu, bili smo zadovoljni što ta zlatna meka trgovine još dobro funkcionira.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?