OTKRIVAMO

Bez naknada ostaju invalidi koji imaju primanja veća od 215 KM

invalidi
arhiva VL
19.08.2010.
u 07:44

Novi prijedlog zakona o pravima osoba s invalidnošću predviđa uvođenje imovinskog cenzusa za ova prava

Vlada Federacije BiH uskoro će razmatrati novi prijedlog zakona o pravima osoba s invalidnošću, kojim se predviđa uvođenje imovinskog cenzusa za ostvarivanje ove vrste socijalnih prava.

Najteži slučajevi

U tijeku je javna rasprava, pa se očekuju i primjedbe udruga koje okupljaju invalide. Neke od njih već najavljuju da predviđeni cenzus od 215 maraka po članu obitelji nije prihvatljiv, jer bi to značilo da invalidi čija obitelj živi od mirovine od 250 ili 300 KM neće moći ostvariti pravo na invalidninu. Slučajno ili ne, zaboravljaju da se cenzus ipak neće odnositi na najteže slučajeve, odnosno na invalide kojima je priznato pravo na tuđu njegu. Reforma socijalnog sektora je vrlo bolna i očito je da će se ovim pitanjem morati baviti i nova federalna vlada nakon izbora. Zasad su reformski koraci dali rezultata jer je broj civilnih invalida, odnosno onih koji ostvaruju pravo sa 103 smanjen na 43 tisuće osoba. Na ovaj način su ostvarene milijunske uštede koje su bile neophodne. Rezultat je to primjene novih propisa, kojima su pooštreni kriteriji za priznavanje prava na invalidninu. Zahvaljujući takvim mjerama najteži invalidi, koji su potpuno nekonkurentni na tržištu rada, dobili su veće naknade. Umjesto dosadašnjih 330, primaju po 409 KM. Od 1. svibnja se primjenjuje i novi pravilnik o ocjeni invalidnosti, koji osobama oboljelih od izlječivih bolesti, kao što su razne vrste karcinoma, ne priznaje invalidni status. Ovakav pravilnik je usklađen s Konvencijom o pravima osoba s invalidnošću.

Medicinsko vještačenje

Institut za medicinsko vještačenje nema mnogo primjedbi, pa vlast ni u kojem slučaju ne misli odustati od ovakva stava. U udrugama koje okupljaju invalide ističu da već sada ima između pet i sedam tisuća osoba oboljelih od karcinoma koji gube invalidska prava. Bez prava na invalidninu ostat će i svi oni koji nemaju nalaz da je njihovo zdravstveno stanje trajno, što se odnosi na većinu slučajeva kancerogenih oboljenja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?