Tonči Staničić

Bez jednakopravnosti Hrvata BiH ne može funkcionirati

covic
VL FOTO
03.02.2011.
u 13:42

Hrvatski veleposlanik u BiH Tonči Staničić danas su susreo s predsjednik HDZ-a BiH Draganom Čovićem

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović razgovarao je danas u Domu HDZ BiH u Mostaru s veleposlanikom Republike Hrvatske u BiH Nj. E. Tonči Staničićem. Sastanku je nazočio i generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Velimir Pleša.

Na sastanku je bilo riječi o aktualnim prilikama u BiH s posebnim osvrtom na položaj hrvatskog naroda u BiH i daljnjem razvoju ideje dijaloga i postizanja konsenzusa u BiH. Čović je istaknuo kako je europski put BiH nema alternativu, kako treba osigurati političku stabilnost BiH koja se veže za nužne ustavne promjene, te podići ekonomsku i socijalnu stabilnost BiH na višu razinu nego do sada. On je dodao kako treba žurno uspostaviti vlast na svim razinama i kako nam žurno trebaju ustavne promjene jer bez njih nema nikakvog napretka u Bosni i Hercegovini.

„Nužan je kompromis legalnih i legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda u BiH. Sva ustavna i zakonska rješenja moraju osiguravati jednaka prava i odgovornosti za sva tri konstitutivna naroda i svakog građanina BiH. Želimo osigurati apsolutnu ustavnu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH u procesu ustavnih promjena, a zalažemo se i za izmjenu Izbornog zakona koji će hrvatskom narodu u BiH osigurati izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u svim tijelima i na svim razinama vlasti u BiH", istaknuo je Čović.

 „Vlast na svim razinama u Bosni i Hercegovini za koje su provedeni Opći izbori 2010. godine treba konstituirati poštujući većinski izborni legitimitet unutar svakog konstitutivnog naroda, te na taj način osigurati da vlast odražava političku volju konstitutivnih naroda i građana iskazanu na demokratskim izborima“, rekao je predsjednik HDZ BiH.

Veleposlanik RH u BiH Tonči Staničić je  u razgovoru istaknuo važnost zajedničke izjave predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića i predsjednice Vlade Republike Hrvatske gđe Jadranke Kosor u svim njenim aspektima.

 „Uvjerena da bez jednakopravnosti Hrvata u BiH nije moguće postići cilj BiH kao puno funkcionirajuće države osposobljene za ispunjavanje uvjeta za članstvo u EU i NATO, Republika Hrvatska ističe svoj interes da političke stranke u BiH osiguraju punu institucionalnu jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH kao jednog od tri konstitutivna naroda. Važno je da se jasno i kroz sve razine vlasti i uprave utvrdi definicija predstavnika konstitutivnog naroda kao onog predstavnika čiji se legitimitet ostvaruje iskazivanjem većinske političke volje pripadnika konstitutivnog naroda iz čijih redova dolazi. Republika Hrvatska poziva sve sudionike u političkom životu BiH, a posebno predstavnike stranaka koje su dobile najveću podršku konstitutivnih naroda i građana BiH, da odgovorno i s punim uvažavanjem interesa sva tri konstitutivna naroda priđu sastavljanju izvršnih vlasti na svim razinama. Posebno pozivamo sve legitimne predstavnike konstitutivnih naroda i građana u Federaciji BiH da u dobroj volji prionu dijalogu i formiraju izvršnu vlast koja bi svojim sastavom bila reprezentativna političkoj volji konstitutivnih naroda i građana iskazanoj na demokratskim izborima“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?